Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Chřenovice

Chřenovice

Okrouhlá věž Chřenovického hradu se vypíná nad řekou Sázavou přibližně 3 km západně od Ledče nad Sázavou. Odtud nebo z druhé strany od 1,5 km vzdálené obce Chřenovice na hrad návštěvníka zavede turistická značka.Historie hraduChřenovický hrad založil před rokem 1289 Léva z Janovic. Jeho potomci hradu vládli po téměř celé 14. století. Písemné prameny se zmiňují o Milotovi a Bernardovi z Chřenovic.…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Chřenovice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Havlíčkův Brod
Obec
Chřenovice
Telefon

Okrouhlá věž Chřenovického hradu se vypíná nad řekou Sázavou přibližně 3 km západně od Ledče nad Sázavou. Odtud nebo z druhé strany od 1,5 km vzdálené obce Chřenovice na hrad návštěvníka zavede turistická značka.

Historie hradu

Chřenovický hrad založil před rokem 1289 Léva z Janovic. Jeho potomci hradu vládli po téměř celé 14. století. Písemné prameny se zmiňují o Milotovi a Bernardovi z Chřenovic. Počátkem 15. století jej vlastnil pražský měšťan Hanuš Otlinger, který ho roku 1414 prodal kutnohorskému měšťanu Kunrátovi Názovi. Kunrát začal používat přídomek "z Chřenovic" stejně jako jeho potomci, kteří zde seděli do roku 1474. Poslední majitelé páni z Říčan připojili Chřenovice k ledečskému panství a od té doby hrad chátral. Roku 1545 se uvádí jako pustý. V mnohem pozdější době byl v areálu hradu postaven taneční parket, který poškodil zbytky hradu.

Podoba hradu

Chřenovický hrad řadíme mezi hrady bergfritového typu. Bergfrit, neboli okrouhlá obranná věž, chránil původní vstup do hradního jádra, které dále obsahovalo již jen jeden palác. V pozdější době byla přistavěna ještě jedna hradba s čtverhrannou předsunutou baštou a vstup do hradu byl nově veden ze severovýchodní strany. Ve volně přístupném hradním areálu lze dnes shlédnout především dochovaný bergfrit a pak již jen nevelké zlomky zdiva.

Tipy na výlet

V Ledči nad Sázavou můžete navštívit městské muzeum. Vydat se můžete také na tvrz Melechov, zeměměřičskou věž Melechov nebo se pokochat krásami novorenesančního zámku Světlá nad Sázavou. Vystoupit můžete také na rozhlednu Bohdanka.

Ubytovat se můžete třeba ve Světlé nad Sázavou.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Petr Špaček & band 2024 - Havlíčkův…

03.10.2024 - 03.10.2024
Kulturní dům Ostrov

Vezměte své blízké a přijďte zažít originální violoncellový koncert Petra Špačka a jeho kapely! Na koncertě zazní…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete