Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Dalečín

Dalečín

Hrad Dalečín byl postaven na skalnatém cípu obtékán ze tří stran řekou Svratkou. Nachází se 8 km severně od Bystřice nad Pernštejnem. A přestože je v těsném sousedství novodobé zástavby, dochovalo se dodnes mohutné torzo jeho zdiva. Historie hradu Přesné datum založení hradu není známo, podle stavebních prvků se předpokládá jeho vznik kolem r. 1340, v období tzv. lucemburské gotiky. Kolem něj zač…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Dalečín
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Žďár nad Sázavou
Obec
Dalečín
Telefon

Fotogalerie k článku

Hrad Dalečín byl postaven na skalnatém cípu obtékán ze tří stran řekou Svratkou. Nachází se 8 km severně od Bystřice nad Pernštejnem. A přestože je v těsném sousedství novodobé zástavby, dochovalo se dodnes mohutné torzo jeho zdiva.

Historie hradu

Přesné datum založení hradu není známo, podle stavebních prvků se předpokládá jeho vznik kolem r. 1340, v období tzv. lucemburské gotiky. Kolem něj začala zřejmě vznikat osada Dalečín, původně jako hornická, jak napovídá zasvěcení kostela sv. Jakubu Většímu, patronu horníků. S počátky hradu i vsi je spojen panský rod z Tasova. Kvůli sporům o majetek byl hrad i s Dalečínem prodán Jimramovi z Pernštejna. Léta existence hradu pod vládou Pernštejnů byla zřejmě pokojná, neboť písemných zpráv z tohoto období je poskrovnu. Začátkem 16. stol. však nastal obrat, protože se hrad Dalečín stal sídlem loupežníků, kteří ohrožovali celé okolí, a proto byl r. 1519 vyvrácen vojskem vedeným moravským zemským hejtmanem Artlebem Vranovským z Boskovic. V rodě Pernštejnů zůstalo dalečínské panství do r. 1588, kdy je Jan z Pernštejna postoupil spolu s jimramovským zbožím Pavlu Katharýnovi z Katharu.

Dispozice hradu

Poloha hradu byla značně nevýhodná. Prakticky mimo svah nad řekou. Jaká byla jeho původní podoba, nevíme. Jisté je, že šlo o válcovou stavbu s vnějším průměrem 30 m, k níž z JZ přiléhala hranolová věž. Hrad měl tři patra, jak o tom svědčí tři řady oken a také otvory po trámech v místech, kde bývaly stropy. Zachovala se z něho jen vysoká obvodová zeď, jež má ve dvou řadách nad sebou malá střílnová okénka, směřující na strmý skalnatý břeh řeky. Přední část hradní stavby stála na mírně svažité straně ostrohu a musela být chráněna příkopem a hradbou. Celé přízemí a sklepy hradu jsou zasypány.

Tipy na výlet

V Bystřici nad Pernštejnem si můžete mimo jiné prohlédnout Městské muzeum, zříceninu hradu Zubštejn, zřícenina hradu Štarkov u Jimramova, samotný zámek Jimramov, zříceninu hradu Pyšolec, navštívit v zimním období Lyžařský areál Karasín nebo se rozhlédnout po okolí z rozhledny Karasín. Vodní nádrž Vír je také zajímavým místem pro výlet.

Ubytovat se můžete v Bystřici nad Pernštejnem.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

BLUE STYLE PRIMA FEST 2024

12.07.2024 - 13.07.2024
Zvole

Letní rodinný festival BLUE STYLE PRIMA FEST, který přináší zábavu pro celou rodinu, se nezadržitelně blíží a odtajňuje…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete