Statistika našeho portálu

  • 102 272 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Hartenberk

Josefov

Rozpadající se zámek (původně hrad), jinak také zvaný Hřebeny podle nedaleké obce, se nachází přibližně 5 km severovýchodně od Sokolova. Zámek je pozvolna rekonstruován a není volně přístupný.Historie zámkuPoprvé je Hartenberk zmíněn v predikátu pánů z Hartenberka ve falzu hlásícímu se k roku 1214. První nesporná zpráva o něm však pochází až z roku 1345, kdy byl královským lénem. Na dva roky jej …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Josefov
Oblast
Severozápad
Kraj
Karlovarský kraj
Okres
Sokolov
Obec
Josefov
Telefon

Rozpadající se zámek (původně hrad), jinak také zvaný Hřebeny podle nedaleké obce, se nachází přibližně 5 km severovýchodně od Sokolova. Zámek je pozvolna rekonstruován a není volně přístupný.

Historie zámku

Poprvé je Hartenberk zmíněn v predikátu pánů z Hartenberka ve falzu hlásícímu se k roku 1214. První nesporná zpráva o něm však pochází až z roku 1345, kdy byl královským lénem. Na dva roky jej v letech 1362–1364 vlastnil Těma z Koldic, od nějž ho koupil Karel IV. Václav IV. jej zastavoval až do prodeje roku 1407 Janu Maléříkovi. V roce 1426 byl dobyt husitským hejtmanem Jakoubkem z Vřesovic. Následně po jedno století patřil Šlikům, jimž byl roku 1547 zkonfiskován.

Majitelé se pak často střídali, až jej roku 1597 získali páni z Písnice, který jej na počátku 17. století nechali přestavět v renesančním duchu. Těžké rány zámek postihly za třicetileté války a v roce 1668, kdy vyhořel. V roce 1688 byl barokně upraven a poslední stavební úpravy proběhly v 19. století za Auersperků, kteří jej vlastnili až do roku 1945. Poté byl objekt v "péči" státních institucí, roku 1985 vyhořel a od té doby byl ve zříceninách. Od 90. let je v rekonstrukci.

Podoba hradu

Podoba hradu je dnes zahalena mnoha nejistotami, zámecké objekty jej plně pohltily. Dominantou hradu byla věž obdélného půdorysu stojící na nejvyšším bodě staveniště. Více informací o další zástavbě není zatím známo. V druhé polovině 15. století vznikla vnější hradba s polookrouhlou baštou při paláci. Stavební aktivity v období renesance, baroka a 19. století již byly zmíněny výše.

Tipy na výlet

Vystoupit můžete na rozhlednu Hrad v Sokolově. V Sokolově také můžete navštívit Krajské muzeum, které sídlí v pozdně renesančním a raně barokním zámku. V Kynšperku nad Ohří najdete zajímavé památky jako hrázděný dům nebo dřevěný most.

Ubytovat se můžete v Sokolově.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 3. květen

Dnes má svátek Alexej

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete