Statistika našeho portálu

  • 102 233 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Holoubek

Třebenice

Drobné zříceniny hradu Holoubek stojí na ostrožně nad pravým břehem řeky Jihlavy přibližně 1 km vzdálené od obce Chroustov. Areál hradu, na nějž z obce zájemce dovede turistické značení, je volně přístupný.Historie hraduHrad založil kolem roku 1330 Konrád Payer a roku 1353 (první zmínka o hradě) jej postoupil svému bratru Bohušovi ze Starče. Bohušův stejnojmenný syn prodal Holoubek roku 1392 minc…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Třebenice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Třebíč
Obec
Třebenice
Telefon

Drobné zříceniny hradu Holoubek stojí na ostrožně nad pravým břehem řeky Jihlavy přibližně 1 km vzdálené od obce Chroustov. Areál hradu, na nějž z obce zájemce dovede turistické značení, je volně přístupný.

Historie hradu

Hrad založil kolem roku 1330 Konrád Payer a roku 1353 (první zmínka o hradě) jej postoupil svému bratru Bohušovi ze Starče. Bohušův stejnojmenný syn prodal Holoubek roku 1392 mincmistrovi Martinovi z Jemnice a Radostic. Od této chvíle nás prameny velmi dobře zpravují o násilném obsazení hradu Jindřichem Zajímačem z Jevišovic, který z Holoubka učinil sídlo loupeživé hordy sužující okolí, a následných událostech. Právoplatný majitel Martin pohnal roku 1406 Jindřicha k soudu, soud vyhrál, ale navrácení hradu se nedočkal. Mezitím dostal Holoubek od Jindřicha do zástavy Přech z Kojetic, který se věnoval obdobně násilné činnosti jako Jindřich. V roce 1407 byl tedy Martin nucen hrad dobýt, čímž se ovšem natolik zadlužil, že musel dobytý hrad postoupit věřiteli Arnoštovi Flaškovi z Rychmburka.

Časté změny majitelů

Následně se majitelé často střídali, roku 1416 Holoubek koupil Bedřich z Říčan, ovšem vzápětí se jej neoprávněně zmocnil Martinův synovec Linhart z Radostic. Za husitských válek na něm seděl Beneš z Krhova a po roce 1434 Reinprecht z Ebersdorfu, který obnovil loupeživou tradici hradu. V roce 1440 se páni na velkomeziříčském sněmu usnesli, že okolí nebezpečný hrad bude dobyt a zbořen. Mezitím ještě Reinprecht stihl Holoubek postoupit Archlebovi a Ondřejovi z Okarce, za nichž byl hrad dobyt a rozbořen. Roku 1447 se již uvádí jako pustý.

Podoba hradu

Staveniště hradu bylo nevelké, vymezené úzkou ostrožnou. V čele hradu stál bergfrit, jenž byl s palácem za ním spojen hradbou. Na plošině před hradem, která byla výše, než hrad samotný, se rozkládal dvůr, opevněný náspy a příkopy. Z hradu se dodnes dochovala polovina bergfritu do výše 9 metrů a drobné střepy hradby a paláce.

Tipy na výlet

V blízkém okolí najdete vodní nádrž Dalešice, vystoupit můžete na rozhlednu Babylon, prohlédnout si zříceninu hradu Lamberk, zříceninu Sedleckého hradu nebo navštívit renesanční zámek Náměšť nad Oslavou, kde se konají různé kulturní akce, jako například Festival keltské kultury Beltine.

Ubytovat se můžete například v Náměšti nad Oslavou.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Divadlo Spejbla a Hurvínka Praha: H…

27.04.2024 - 27.04.2024
Divadlo Pasáž,…

Představení pro rodiče s dětmi.

Gabriela Beňačková, Jakub Pustina 2…

02.05.2024 - 02.05.2024
Foyer divadla Pasáž,…

GABRIELA BEŇAČKOVÁ - MAŘENKA, RUSALKA A JENŮFA SE LOUČÍ.

Ondřej Fencl a Hromosvod 2024 - Tře…

13.05.2024 - 13.05.2024
Národní dům, Karlovo…

IV. koncert Hudebního salónu.

Hazafele 2024 - Třebíč

16.05.2024 - 16.05.2024
Foyer divadla Pasáž,…

IV. koncert Kruhu přátel hudby

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 24. duben

Dnes má svátek Jiří

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete