Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Jenčov

Sýkořice

Zřícenina malého hrádku Jenčov, jinak též zvaného Jinčov, se nachází uprostřed Křivoklátských lesů 3 km severně od Nižbora. K volně přístupnému hradnímu areálu turistu dovede turistické značení vedoucí mezi Zbečnem a Berounem.Písemné prameny o existenci hradu mlčí a tak si musíme vystačit s těmi archeologickými. Povrchový archeologický průzkum potvrdil, že hrad stál na počátku 14. století. Histor…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Sýkořice
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Rakovník
Obec
Sýkořice
Telefon

Zřícenina malého hrádku Jenčov, jinak též zvaného Jinčov, se nachází uprostřed Křivoklátských lesů 3 km severně od Nižbora. K volně přístupnému hradnímu areálu turistu dovede turistické značení vedoucí mezi Zbečnem a Berounem.

Písemné prameny o existenci hradu mlčí a tak si musíme vystačit s těmi archeologickými. Povrchový archeologický průzkum potvrdil, že hrad stál na počátku 14. století. Historikové uvažují, že by zakladatelem hradu mohl být již Přemysl Otakar II., stavitel nedalekého hradu Nižbor, k jehož zboží Jenčov pravděpodobně náležel. Jelikož se jednalo o méně významný hrad z této dvojice, tak nebyl důvod, aby se o něm prameny zmiňovaly. Na druhou stranu jméno Jenčov, by mohlo odkazovat na založení hradu Janem Lucemburským. Jisté je tedy jedině to, že se jednalo o nevelký lovecký hrádek, jehož jedinou funkcí bylo poskytnout panovníkovi dostatek odpočinku při lovu ve zdejším hvozdě.

Nejmenší český hrad byl tvořen pouze dvěma stavbami – na vrcholu skalky stojící obytnou věží a při patě skalky se nacházejícím dvou či trojprostorovým palácem. Podobou byl Jenčov sice hradem, ale vzhledem k funkci, kterou měl, by bylo velmi snadné jej dobýt. Dnes je zde možné pozorovat základy obytné věže na skalce a výrazné zříceniny paláce pod ní. O hrad se od roku 1998 stará Spolek hradu Jenčov.

 

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Rakovníku | duben 2024

23.04.2024 - 23.04.2024
Na Sekyře 2377, Rakovník

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Halina Pawlowská 2024 - Manuál zral…

21.05.2024 - 21.05.2024
Rakovník

Jedinečná talk-show Haliny Pawlowské - MANUÁL ZRALÉ ŽENY.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete