Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Kokšín

Švihov

Skromné pozůstatky hrádku Kokšín lze nalézt na nepatrném vršku nad řekou Úhlavou přibližně 1,5 km jižně od obce s vodním hradem Švihov. Do volně přístupného hradního areálu zájemce ze Švihova zavede turistické značení.Historie hraduHistorické prameny o Kokšíně mlčí, archeologické nálezy datují život na hrádku do pozdního středověku. Zcela jasná není ani funkce objektu. Zvažu…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Švihov
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Klatovy
Obec
Švihov
Telefon

Skromné pozůstatky hrádku Kokšín lze nalézt na nepatrném vršku nad řekou Úhlavou přibližně 1,5 km jižně od obce s vodním hradem Švihov. Do volně přístupného hradního areálu zájemce ze Švihova zavede turistické značení.

Historie hradu

Historické prameny o Kokšíně mlčí, archeologické nálezy datují život na hrádku do pozdního středověku. Zcela jasná není ani funkce objektu. Zvažují se dvě varianty - buď se jednalo o předsunuté opevnění nedalekého Švihova nebo o sídlo drobného feudála, připomínající tvrz. Je i možné, že se nejdříve jednalo o předsunuté opevnění, později přizpůsobené stálému pobytu drobného feudála.

Podoba hradu

Objekt byl, jak naznačují dodnes dochované základy, dvouprostorový. Jednalo se buď o věž nebo malý palác, stojící na nejvyšším bodě kopce. Z jižní a východní strany byl chráněn příkopem a valem. Celý areál ještě obíhal další příkop. Všechny tyto obranné prvky, kromě části narušené lomem, jsou dodnes viditelné. Na jižní straně od jádra se nacházela lehce opevněná plošina, která mohla být v případě feudálního sídla zastavěna hospodářskými budovami.

Tipy na výlet

Kromě blízkého hradu Švihova můžete v okolí najít židovský hřbitov Švihov. Navštívit můžete také pozdně barokní zámek Chudenice, zříceninu hradu Ruchomperk nebo zříceninu hradu Pušperk. Nedaleko odsud se dá vystoupit na rozhlednu Bolfánek.

Ubytovat se můžete ve Švihově.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete