Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Kostomlaty nad Labem (Mydlovar)

Velenka

Skromné pozůstatky hradu Mydlovar, jinak také nazývaného podle blízké vsi Kostomlaty nad Labem, se nacházejí přibližně 8 km západně od města Nymburka. Z Kostomlat nad Labem k němu vede turistická značka.Celocihelný hrad - raritaJeden z mála (či možná i jediný) celocihelných hradů v Čechách založili ve druhé polovině 13. století páni z Kostomlat. Po nich jej zdědili páni z Častolovic, sídlící zde …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Velenka
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Nymburk
Obec
Velenka
Telefon

Skromné pozůstatky hradu Mydlovar, jinak také nazývaného podle blízké vsi Kostomlaty nad Labem, se nacházejí přibližně 8 km západně od města Nymburka. Z Kostomlat nad Labem k němu vede turistická značka.

Celocihelný hrad - rarita

Jeden z mála (či možná i jediný) celocihelných hradů v Čechách založili ve druhé polovině 13. století páni z Kostomlat. Po nich jej zdědili páni z Častolovic, sídlící zde do konce 14. století. Na počátku 15. století hrad vlastnili páni z Kunštátu, za husitských válek byl dobyt králem Zikmundem a poté byl v majetku pánů z Poděbrad. V roce 1493 jej koupil Vladislav Jagelonský a zastavil ho Janovi ze Šelmberka. Dalším majitelem byl Bedřich z Donína, jehož majetek mu byl pro účast ve stavovském povstání roku 1547 zkonfiskován. Z Mydlovaru se opět stal korunní majetek a jako takový byl připojen k Lysé nad Labem. Od té doby hrad chátral, jako pustý se uvádí již roku 1561.

Dispozice hradu

Hrad Mydlovar, ležící v labských mokřinách a ramenech, byl dvojdílné dispozice. Ze dvou stran byl chráněn vodou, ze dvou příkopy. Předhradí je dnes již zcela nečitelné. Hradní jádro odpovídalo typu hradu s plášťovou zdí, tj. hlavní obrannou funkci přebírala hradba, za níž se "schovaly" obytné budovy. Jelikož je hrad Mydlovar dnes již téměř zaniklý, rozpoznáváme tu jen základy hradby, a proto nevíme přesně, kde se obytná stavení nacházela. Výběr stavebního materiálu bezpochyby souvisel s ostrovem cihelné gotické architektury v Polabí.

Pokud máte zájem si prohlédnout i další památky v okolí, tak můžete navštívit například Lysou nad Labem a v ní Muzeum Bedřicha Hrozného, výstaviště nebo třeba židovský hřbitov

Možnost ubytování se nabízí buď v Nymburce nebo v Lysé nad Labem.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Poděbradský triatlon 2024 - Poděbra…

19.05.2024 - 19.05.2024
koupaliště Jezero

Závod pro malé i velké sportovce.

Kounicefest 2024 - Kounice

22.06.2024 - 22.06.2024
Kounice

Na hřišti za úřadem městyse Kounice se už potřetí bude konat zajímavý festival.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete