Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Kyjovský hrádek

Krásná Lípa

Rozeklané skály, součást místa zvaného Kyjovský Hrádek, se tyčí nad Kyjovským údolím přibližně půl kilometru západně od obce Kyjov v NP České Švýcarsko. Údolím pod volně přístupným Hrádkem vede z obce turistické značení.Historie hrádkuStarší badatelé předpokládali, že zdejší lokalita, nazývaná Kyjovský Hrádek podle nedaleké obce Kyjov, neboť pravé jméno je neznámé, bývala skalním hrade…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Krásná Lípa
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Děčín
Obec
Krásná Lípa
Telefon

Fotogalerie k článku

Rozeklané skály, součást místa zvaného Kyjovský Hrádek, se tyčí nad Kyjovským údolím přibližně půl kilometru západně od obce Kyjov v NP České Švýcarsko. Údolím pod volně přístupným Hrádkem vede z obce turistické značení.

Historie hrádku

Starší badatelé předpokládali, že zdejší lokalita, nazývaná Kyjovský Hrádek podle nedaleké obce Kyjov, neboť pravé jméno je neznámé, bývala skalním hradem. Počátek hradu, který měl sloužit ke střežení obchodní stezky, byl kladen do počátku 14. století, kdy zdejší území vlastnili páni z Michalovic. Zánik hradu byl kladen do období okolo roku 1440 v souvislosti s vojenskou výpravou Lužičanů. Novější bádání Františka Gabriela a J. Smetany ukazují, že zdejší lokalita byla víceméně provizorním sídlem prospektorů nebo horníků, pracujících v okolí a sloužila k tomuto účelu přibližně od poloviny 13. století do počátku 14. století.

Pozůstatky hrádku dnes

Na plošině skalního suku nad údolím archeologové objevili suterény objektů, které byly z větší části dřevěné. Dále zde byly nalezeny stopy po peci (snad vápenka) a další stopy po ukotvení dřevěných částí objektů.

Tipy na výlet

Navštívit můžete zříceninu hradu Falknštejn. U Jetřichovic najdete přírodní památky jako Mariinu skálu, Vilemíninu vyhlídku, Pavlínino údolí, skalní průchod Úzké schody nebo skalní masiv Rudolfův kámen. Nedaleko od Chřibské si můžete prohlédnout zříceninu hradu Chřibský hrádek nebo akvadukt.

Ubytování najdete v Krásné Lípě.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Den v růžovém Děčín 2024 - Děčín

15.06.2024 - 15.06.2024
Děčín

Největší degustace frizzante a růžových vín v České republice.

Královský košt Děčín 2024

17.08.2024 - 17.08.2024
Na pěší zóně pod…

Největší pultová degustace českých a moravských vín

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete