Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Kyšperk (Supí hora)

Krupka

Pozůstatky výstavného arcibiskupského hradu, zvaného též Supí Hora (překlad německého jména Geiersberk), stojí přibližně 1,5 km severovýchodně od Krupky. Na volně přístupný hrad vede ze zmíněné obce turistické značení.Historie hraduKyšperk je s velkou mírou pravděpodobnosti královského založení. Předpokládá se, že jej stejně jako Střekov či Kamýk u Litoměřic založil Jan Lucemburský, který jej nás…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Krupka
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Teplice
Obec
Krupka
Telefon

Pozůstatky výstavného arcibiskupského hradu, zvaného též Supí Hora (překlad německého jména Geiersberk), stojí přibližně 1,5 km severovýchodně od Krupky. Na volně přístupný hrad vede ze zmíněné obce turistické značení.

Historie hradu

Kyšperk je s velkou mírou pravděpodobnosti královského založení. Předpokládá se, že jej stejně jako Střekov či Kamýk u Litoměřic založil Jan Lucemburský, který jej následně dával v léno. Prvním známým lenním držitelem byl Ota z Bergova (1319). Ve 30. letech 14. století jej zakoupil a následně zvelebil pražský biskup Jan IV. z Dražic. Hrad se stal biskupským a posléze arcibiskupským majetkem, a proto byl dobře udržován. Navíc jej arcibiskup Jan z Jenštejna nechal nákladně přestavět. Formou zástavy přešel hrad roku 1418 do šlechtických rukou, deset let poté byl obléhán husity a v roce 1433 dobyt Jakoubkem z Vřesovic, který se po hradě začal i psát. Ještě počátkem 16. století byl hrad v dobrém stavu, bohužel v roce 1526 za Jana Glace ze Starého Dvora vyhořel a již nebyl obnoven.

Dispozice hradu

Hradní dispozice byla trojdílná. První předhradí mělo jen obranný charakter, věžovitou bránou se z něj vstupovalo do druhého předhradí, které bylo od hradního jádra odděleno dnes již zaniklou příčnou zdí. V hradním jádře stávala čtverhranná obytná věž, z níž se dochoval pouze suterén a přízemí a dále obytná křídla malých paláců. Jan z Jenštejna nechal na rozhranní jádra a druhého předhradí vybudovat mohutnou obdélnou obytnou věž (z níž se dochovala zadní polovina) a taktéž v jádře se přestavovalo. Písemné prameny hovoří i o kapli, jejíž poloha však doposud nebyla určena. Na skále před hlavním příkopem zřejmě ještě stávala okrouhlá věž z druhé poloviny 15. století, dnes již zaniklá.

Tipy na výlet

Poblíž Krupky najdeme také Štolu sv. Martina nebo zříceninu hradu Krupka. Nachází se zde také místní muzeum. V nedalekých Teplicích můžete vystoupit na rozhlednu Letná, navštívit zámek nebo lázně, zavítat do Regionálního muzea nebo navštívit zříceninu hradu Doubravská Hora. V Chabařovicích najdete Soukromé muzeum kávových mlýnků.

Ubytovat se můžete v Teplicích.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete