Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Lamberk

Březník

Skromné pozůstatky volně přístupného hradu Lamberk se nacházejí na protáhlé ostrožně obtékané řekou Oslavou nedaleko obce Březník, z níž vede na hrad přibližně 3 km dlouhé turistické značení. Na protilehlém skalnatém svahu nad řekou Oslavou leží mladší Nový (Sedlecký) hrad, konkurent Lamberka.Historie hraduZakladatelem Lamberka byl Jaroslav z Knínic, který působil v zemských úřadech a po prodeji …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Březník
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Třebíč
Obec
Březník
Telefon

Skromné pozůstatky volně přístupného hradu Lamberk se nacházejí na protáhlé ostrožně obtékané řekou Oslavou nedaleko obce Březník, z níž vede na hrad přibližně 3 km dlouhé turistické značení. Na protilehlém skalnatém svahu nad řekou Oslavou leží mladší Nový (Sedlecký) hrad, konkurent Lamberka.

Historie hradu

Zakladatelem Lamberka byl Jaroslav z Knínic, který působil v zemských úřadech a po prodeji rodové vsi Knínice investoval svůj majetek do stavby hradu. Již roku 1376 se po něm psal "z Lamberka". Nejznámějším majitelem hradu byl však Jaroslavův syn Jan Sokol z Lamberka, známý vojenský vůdce, jehož chrabrost mu vynesla hrdé příjmení. Zúčastnil se též bitvy u Grunwaldu v roce 1410. V témže roce zemřel a hradu se ujal jeho bratr Vaněk, též známý bojovník (případně drancující válečník, záleží na úhlu pohledu). Také Janův syn Mikuláš se dal na bojové řemeslo, a to ve službách husitů. Po husitských válkách patřil hrad Janu Komorovskému z Komorovic. Roku 1459 se však uvádí jako pustý, pravděpodobně byl rozbořen moravskými stavy, aby nesloužil jako sídlo loupeživých existencí. V roce 1560 byl lamberský statek připojen k náměšťskému velkostatku.

Podoba hradu

Nevelký hrad, kopírující skalnatý ostroh, se skládal ze dvou bran, obytného paláce a hradby. Obrana hradu byla posílena do skály vylámaným příkopem přetínajícím šíji a později založeným předsunutým opevněním s příkopem (majitelé hradu zjistili, že hrad je z výše položených míst u krčku ostrožny snadno napadnutelný). Dnes zde turista nalezne skromné zbytky zdí paláce nad srázem nad řekou, střepy hradby a velmi nepatrné stopy po bránách. Nejlépe čitelné jsou příkopy. Cesta na hrad po úzké ostrožně nad hlubokým srázem je nebezpečná a v deštivém či mrazivém počasí neschůdná.

Tipy na výlet

Výlet si můžete udělat na zříceninu hradu Holoubek, vystoupit na rozhlednu Babylon, rozhlednu Ocmanice, prohlédnout si zříceninu tvrze Kralice nad Oslavou, tvrz Jinošov nebo navštívit renesanční zámek Náměšť nad Oslavou, kde stojí za viděnou Festival keltské kultury Beltine. Nedaleko od Lamberka stojí také pozůstatky hradu Kraví Hora nebo zřícenina hradu Levnov.

Ubytovat se můžete v Náměšti nad Oslavou.


M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Tros Discotequos 2024 - Třebíč

22.08.2024 - 22.08.2024
Podzámecká niva, Pod…

Pánové z Tros Discotequos hrají jakékoliv písně či hity ze zahraničí a užívají si hudbu v netradiční formě.

P. S. Iveta 2024 - Třebíč

24.09.2024 - 24.09.2024
Divadlo Pasáž,…

Vzpomínkový projekt věnovaný Ivetě Bartošové.

Fragile 2024 - Třebíč

07.11.2024 - 07.11.2024
Národní dům, Karlovo…

Slovenská vokálna skupina zložená z výrazných speváckych osobností, ktoré bez použitia hudobných nástrojov, teda a…

Eva Urbanová & Barock 2024 - Třebíč

27.11.2024 - 27.11.2024
Divadlo Pasáž,…

Rockově-popový projekt Druhá tvář s kapelou Barock

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete