Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Levnov

Senorady

Zřícenina hradu Levnov se nachází na ostrohu nad soutokem Chvojnice s Oslavou, necelé 3 km jihozápadně od Ketkovic.Historie hraduHrad nazývaný také jako Ketkovský byl v roce 1346 součástí moravskokrumlovského dominia pánů z Lipé. Okolo roku 1440 se zde usídlila rota loupeživých rytířů, proti kterým se vypravilo vojsko královských měst. Hrad dobylo a zničilo.Dispozice hraduHrad postavený na ostroh…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Senorady
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Senorady
Telefon

Fotogalerie k článku

Zřícenina hradu Levnov se nachází na ostrohu nad soutokem Chvojnice s Oslavou, necelé 3 km jihozápadně od Ketkovic.

Historie hradu

Hrad nazývaný také jako Ketkovský byl v roce 1346 součástí moravskokrumlovského dominia pánů z Lipé. Okolo roku 1440 se zde usídlila rota loupeživých rytířů, proti kterým se vypravilo vojsko královských měst. Hrad dobylo a zničilo.

Dispozice hradu

Hrad postavený na ostrohu chránily ze tří stran skalnaté srázy. Severovýchodně od něj se rozkládalo opevněné předpolí, oddělené od vlastního hradu 35 m širokým příkopem. Hlavní stavbou hradu byl zalomený palác. Čelní dvouprostorovou větší část (23 x 10 m) uzavírala 2,6 m silná zeď, menší zalomená část měla rozměry 19 x 7,5 m. Boční úzkou skalnatou terasu hradu využilo předhradí, do kterého se vstupovalo věžovitou bránou. K ní vedl z předpolí přes užší část příkopu dřevěný most.

Nejvíce se z hradu dochovala hradební zeď předhradí, o což se zasloužila trojice mohutných opěrných pilířů, dále fragmenty paláce, věžovité brány a hradeb. Zřícenina hradu je volně přístupná, vede sem značená cesta.

Tipy na výlet

Navštívit můžete zříceninu hradu Lamberk, zříceninu hradu Kraví Hora, zříceninu tvrze Kralice nad Oslavou, renesanční zámek Náměšť nad Oslavou, tvrz Jinošov nebo zříceninu hradu Holoubek. Vystoupitmůžete také na rozhlednu Babylon nebo na rozhlednu Ocmanice.

Ubytovat se můžete v Náměšti nad Oslavou nebo v Moravském Krumlově.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Železo v Železném aneb setkání ková…

03.08.2024 - 03.08.2024
Železné

Vyhlášený minifestival Železo v Železném, aneb setkání kovářů u piva. Máte rádi řemesla? A co pivo? Říká se „Co Čech to…

Strach v Permoniu 2024 - Oslavany

17.08.2024 - 17.08.2024
Permonium® - zábavní…

Noční týmová hra v hororové atmosféře.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete