Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Litice

Plzeň

Skromné pozůstatky hradu Litice se nacházejí na ostrožně nad soutokem Radbuzy s Litickým potokem ve stejnojmenné obci, ležící 2 km jižně od města Plzně. Areál hradu je volně přístupný.Historie hraduNa ostrožně stávalo kdysi pravěké osídlení a později jeden z nejstarších šlechtických hradů v Čechách. Založil jej ve 13. století rod Drslaviců, z nichž první s predikátem "z Litic" se roku 1…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Plzeň
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Plzeň-město
Obec
Plzeň
Telefon

Skromné pozůstatky hradu Litice se nacházejí na ostrožně nad soutokem Radbuzy s Litickým potokem ve stejnojmenné obci, ležící 2 km jižně od města Plzně. Areál hradu je volně přístupný.

Historie hradu

Na ostrožně stávalo kdysi pravěké osídlení a později jeden z nejstarších šlechtických hradů v Čechách. Založil jej ve 13. století rod Drslaviců, z nichž první s predikátem "z Litic" se roku 1212 uvádí Oldřich. Není však zcela jisté, zda hrad v té době již stál a nejednalo se o starší dvorec, který ještě v témže století nahradil hrad. Koncem 13. století páni z Litic přesídlili do východních Čech, kde si nad řekou Orlicí vystavěli nový hrad, opět pojmenovaný Litice. Původní Litice nastoupily cestu postupné zkázy. Roku 1318 je dobyl se svým vojskem Jan Lucemburský a od té doby hrad postupně chátral. V roce 1367 ves s hradem koupil Chotěšovský klášter. Nedlouho poté se hrad uvádí jako pustý.

Podoba hradu

Hrad se skládal ze dvou předhradí (z nichž jedno je již dnes zaniklé) a čtverhranného jádra. Čelní hradba jádra byla dodatečně zesílena, za ní se nacházel na nádvoří volně stojící bergfrit a na nejchráněnějším místě dvoutraktový palác. Přístup do hradu zajišťovala z východu věžovitá brána. Do dnešních dnů se zachovaly hluboké příkopy, čelní hradba a půdorysné reliéfy ostatních staveb.

Tipy na výlet

Kromě samotného města Plzeň můžete v okolí navštívit také kostel sv. Prokopa ve Štěnovicích, kamenný most Dobřany, rotundu sv. Petra ve Starém Plzenci nebo vystoupit na rozhlednu Sylvánský vrch. Za návštěvu stojí i klasicistní zámek Kozel nebo zřícenina hradu Radyně. Navštívit můžete i zříceninu hradu Lopata.

Výběr ubytování najdete jistě v Plzni.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Slavnost stavění máje v Národopisné…

30.04.2024 - 30.04.2024
náměstí Republiky 13,…

Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si bezplatně nově zrekonstruované stálé expozice…

Prima FRESH festival 2024 - Plzeň

18.05.2024 - 19.05.2024
Park za OC Plzeň Plaza

Legendy české gastronomie, hvězdné koncerty a talkshow – i to je Prima FRESH festival 2024. To nejlepší z české…

Příměstský Tábor Plzeň 2024: Letní …

19.08.2024 - 23.08.2024
Plzeň

V srpnu 2024 se v Plzni odehrávají príměstské tábory, určené pro děti. Tyto tábory, organizované Kuba Cykloškolou, jsou…

CMMB & Iva Pazderková & Václav NOID…

04.10.2024 - 04.10.2024
Plzeň

CMMB (Cimbálová muzika Milana Broučka) naděluje fanouškům (a i sobě) další parádní koncert k 10. výročí její existence…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 30. duben

Dnes má svátek Blahoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete