Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Loučky

Dolní Loučky

Nevýrazné zříceniny hradu Loučky stojí na kopci nad údolím stejnojmenné říčky a nedaleko obce Dolní Loučky. Po turisticky značené cestě je to odtud na volně přístupný hrad přibližně půl kilometr daleko.Historie hraduHrad Loučky, jinak lidově též zvaný Střemchov podle nedaleké vsi Střemchoví, byl založen na nově vzniklém panství odtrženém od deblínského ve druhé polovině 13. století pány z Deblína…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Dolní Loučky
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Dolní Loučky
Telefon

Nevýrazné zříceniny hradu Loučky stojí na kopci nad údolím stejnojmenné říčky a nedaleko obce Dolní Loučky. Po turisticky značené cestě je to odtud na volně přístupný hrad přibližně půl kilometr daleko.

Historie hradu

Hrad Loučky, jinak lidově též zvaný Střemchov podle nedaleké vsi Střemchoví, byl založen na nově vzniklém panství odtrženém od deblínského ve druhé polovině 13. století pány z Deblína. První se po něm v písemných pramenech píše Hartleb roku 1278. Mezi lety 1292–1322 se na hradě připomíná Vítek z Loučky a v roce 1353 už na Loučkách sídlí Hroch z Kunštátu. Boleradické větvi pánů z Kunštátu hrad patřil až do doby jeho zpustnutí koncem 15. století.

Dispozice hradu

Hradní dispozice Louček je trojdílná, předhradí je oddělené příkopem a samotné hradní jádro se dělilo na dolní a horní hrad. Nejprve bylo vystavěno dvojdílné hradní jádro a ve druhé stavební fázi bylo vystavěno předhradí, jádro bylo pouze pozdně goticky upravováno. Okolo poloviny 15. století byla posílena obranyschopnost hradu dostavěním a zesílením některých obranných prvků. Z hlediska obytných a provozních prostor byl hrad velmi dobře vybaven. V předhradí jsme schopni rozeznat podélnou budovu na severní straně a při bráně větší přístavek. Dolní hrad byl vybaven dvojicí hospodářských budov a horní hrad obsahoval bergfrit střežící přístupovou cestu, palác a jednu další budovu. Zásoby vody zajišťovala cisterna v horním hradě. Dnes jsou zde k vidění různě velké střepy zdiva téměř všech stavebních prvků.

Tipy na výlet

Výletních tipů je v okolí hned několik. Tak například u obce Kaly najdete rozhlednu Křivoš a rozhlednu Babylon. V nedalekém Předklášteří si můžete prohlédnout Podhorácké muzeum nebo klášter Tišnov-Porta Coeli. Rozhled po okolí Tišnova získáte z rozhledny Klucanina. Navštívit můžete samozřejmě také hrad Pernštejn, zámek Lomnice nebo Jarošův mlýn – Muzeum mlynářského řemesla.

Ubytování najdete v Tišnově nebo v Předklášteří.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete