Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Nový hrad u Adamova

Olomučany

Hradní zřícenina se nachází na hřebenu mohutného ostrohu, který obtéká ze tří stran řeka Svitava, jižně od města Blanska.Historie hraduNový Hrad u Adamova je stavbou historicky docela mladou. Ostraha důležité cesty z Brna Blanenským údolím, kde vedla, je však daleko starší. První zmínka z roku 1381 je tak o Starém hradu. Jeho pozůstatky se nacházejí nedaleko dnešního Nového hradu. V roce 1470 byl…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Olomučany
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Blansko
Obec
Olomučany
Telefon

Fotogalerie k článku

Hradní zřícenina se nachází na hřebenu mohutného ostrohu, který obtéká ze tří stran řeka Svitava, jižně od města Blanska.

Historie hradu

Nový Hrad u Adamova je stavbou historicky docela mladou. Ostraha důležité cesty z Brna Blanenským údolím, kde vedla, je však daleko starší. První zmínka z roku 1381 je tak o Starém hradu. Jeho pozůstatky se nacházejí nedaleko dnešního Nového hradu. V roce 1470 byl Starý hrad zničen vojskem Matyáše Korvína. Bratři Dobeš a Beneš Černohorští z Boskovic se rozhodli po stavbu nového hradu na opačném konci ostrohu. Tento hrad pak odolával všem útokům až do roku 1645, kdy jej vcelku snadno dobyli Švédové. Hodně jim pomohlo to, že posádka nebyla obezřetná, ale spíše více opilá. V roce 1706 byla postavená nová věž, která byla v roce 1842 při stavbě železniční trati v údolí snížena. Panovala obava, že by se mohla zřítit. V letech 1800-1806 byla hrad přestavěn Lichtenštejny na lovecké sídlo. Počátkem 20. století pak byl ještě dále upravován v romantickém stylu. V roce 1920 se stává majetkem státu. Následně pak byla hradní zřícenina zásluhou českého svazu ochánců přírody opravována, i když se vedou diskuze o vhodnosti některých úprav.

Podoba hradu

Ze Starého hradu se do dnešní doby zachovaly příkopy, fragmenty základů hradeb a věže. Nový hradtvar obdélníka a vchází se do něj po padacím mostě přes příkop vylámaný ve skále. Následně projdeme věžovitým stavením na nádvoří. Vpravo se nachází hláska, hlavní palác a osmiboká polygonální věž. Hrad je pak obehnán vysokou hradbou a parkánem.

Nový Hrad je přístupný v sezoně, mimo sezonu pouze po předchozí telefonické domluvě.

Tipy na výlet

V nedalekém Blansku můžete najít zříceninu hradu Blansek, zámek Blansko, Galerii města Blansko, Muzeum Blansko, rozhlednu Podvrší u Blanska. Jistě byste neměli minout Punkevní jeskyně, Kateřinskou jeskyni, Sloupsko-šošůvské jeskyně, propast Macochu nebo jeskyni Kůlna. Za návštěvui stojí i zřícenina hradu Holštejn, zámek Křtiny nebo Muzeum větrný mlýn.

Ubytovat se můžete v Blansku.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 24. duben

Dnes má svátek Jiří

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete