Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Nový Hrádek u Lukova

Podmolí

Mohutné zříceniny Nového Hrádku se vypínají na skalnaté šíji ostrohu vybíhajícího do ostrého meandru řeky Dyje přibližně 2,5 kilometru jižně od obce Lukov. Hrad je přístupný v otevíracích hodinách a z obce k němu vede turisticky značená cesta.Historie hraduPřímé zprávy o založení hradu nemáme, ale z nepřímých vyplývá, že Nový Hrádek založil jakožto lovecký hrad moravský markrabě Jan Jindřich po r…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Podmolí
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Znojmo
Obec
Podmolí
Telefon

Mohutné zříceniny Nového Hrádku se vypínají na skalnaté šíji ostrohu vybíhajícího do ostrého meandru řeky Dyje přibližně 2,5 kilometru jižně od obce Lukov. Hrad je přístupný v otevíracích hodinách a z obce k němu vede turisticky značená cesta.

Historie hradu

Přímé zprávy o založení hradu nemáme, ale z nepřímých vyplývá, že Nový Hrádek založil jakožto lovecký hrad moravský markrabě Jan Jindřich po roce 1358. Jeho dědic, markrabě Jošt, byl zadlužen, a proto hrad roku 1403 prodal Přechovi z Kojetic. Není zcela jisté, zda nové boční předhradí postavil ještě Jošt, nebo až Přech. Okolo roku 1419 hrad zdědil Přechův zeť, rakouský pán Osvald z Eytzingu. Jeho potomci o sto let později hrad dostavěli do konečné rozlohy. Následně hrad drželi páni z Kunštátu (1521–1549), Krajířové z Krajku (1549–1560) a Dietrichštejnové (1568–1600). Právě Dietrichštejnové panství s Novým Hrádkem připojili k vranovskému a hrad počal pustnout. Konečnou zkázu mu přinesli Švédové v roce 1645. V 19. století byla v předhradí postavena hájovna. Od novodobých devastujících zásahů hrad zachránilo zřízení hraničního pásma v jeho okolí.

Dispozice hradu

Původní hrad tvořil dvojitý prstenec hradby oválných půdorysů. Hlavní obytnou budovou byl dvojprostorový palác při severozápadní straně. Nalevo od něj byly vyhloubeny dvě cisterny na vodu a za nimi se nacházel ještě jeden menší obytný objekt. Na opačné straně nádvoří pak byla pravděpodobně hradní kuchyně a kaple. Vně jádra stával ještě pětiboký přístavek s bránou. Počátkem 15. století vzniklo malé boční předhradí, přístupné po mostě, jehož mostovka se opírala o dva zděné pilíře. Předhradí obsahovalo věž, chránící vstup, a podélné hospodářské stavení. V průběhu 15. a počátkem 16. století pak za Eytzingů vzniklo velké předhradí, původně sloužící k posílení obrany hradu, později byly k baště v jeho čele přistavěny dva malé paláce a celý takto vzniklý komplex sloužil k obývání. Dnes jsou zde k vidění rozlehlé zříceniny.

Tipy na výlet

V nedalekém Znojmě se nachází celá řada památek, jako například Památník Prokopa Diviše,dominikánský klášter, kapucínský klášter s kostelem sv. Jana Křtitele, děkanský chrám sv. Mikuláše, rotunda sv. Kateřiny a Jihomoravské muzeum nebo Znojemský hrad. Ve Znojmě najdete i barokní zámek.V Hlubokých Mašůvkách je k vidění barokní kostel Navštívení Panny Marie. Navštívit můžete rovněž zámek Plaveč, zříceninu hradu Lepikus, rotundu Nanebevzetí Panny Marie, zámek Jevišovice a vodní nádrž Jevišovice.

Ubytovat se můžete přímo ve Znojmě.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Královský košt Znojmo 2024

26.10.2024 - 26.10.2024
Klášter Louka - Znojmo

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete