Statistika našeho portálu

  • 102 279 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Perštejn

Perštejn

Na skromné pozůstatky hradu Perštejna dovede návštěvníka turistické značení ze stejnojmenné obce, která se nachází pouhého půl kilometru jižně od něj. Hradní areál je volně přístupný.Historie hraduHrad Perštejn byl založen ve druhé polovině 13. století a pravděpodobnými zakladateli byli páni z hradu Šumburka, jenž stojí nedaleko. V písemných pramenech se jako jejich majetek poprvé uvád…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Perštejn
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Chomutov
Obec
Perštejn
Telefon

Na skromné pozůstatky hradu Perštejna dovede návštěvníka turistické značení ze stejnojmenné obce, která se nachází pouhého půl kilometru jižně od něj. Hradní areál je volně přístupný.

Historie hradu

Hrad Perštejn byl založen ve druhé polovině 13. století a pravděpodobnými zakladateli byli páni z hradu Šumburka, jenž stojí nedaleko. V písemných pramenech se jako jejich majetek poprvé uvádí až roku 1344. Je to samozřejmě též první zmínka o hradě v pramenech vůbec. V roce 1451 byl dobyt hotovostí žateckého kraje, jeho majitel Bedřich ze Šumburka totiž podnikal loupeživé výjezdy do okolí. Hrad byl tehdy těžce poškozen, ale jeho zánik zpečetilo až připojení k šumburskému panství na počátku 16. století. Roku 1537 se již uvádí jako pustý.

Dispozice hradu

Hradní dispozice byla minimálně trojdílná. Hradní jádro bylo tvořeno hradbou, k níž zevnitř přiléhala palácová křídla. Vedle hradního jádra stál do hradby začleněný okrouhlý bergfrit. Na opačné straně od jádra byla příkopem oddělená část neznámého účelu, na niž navazovalo baštovité ukončení vnějšího opevnění. Jádro a bergfrit obléhalo pak ze tří stran vnější opevnění, posílené další čtverhrannou baštou a čtverhrannou věží. Na takto vymezeném nádvoří se pravděpodobně nacházely hospodářské budovy. Na návrší proti hradu se dochovaly pozůstatky obléhacího tábora z roku 1451. Dnes zde návštěvník nalezne střepy hradeb, polovinu bergfritu, nepatrné stopy po palácích v jádře, valy a příkopy.

Tipy na výlet

V okolí můžete navštívit zříceninu hradu Egerberg, zříceninu hradu Himlštejn, zříceninu hradu Hauenštejn nebo zámek Klášterec nad Ohří. Rozhlednu Svatý Kopeček, bývalý evangelický kostel, Katovu uličku nebo hrad Kadaň najdete v Kadani.

Ubytovat se můžete v Klášterci nad Ohří.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 4. květen

Dnes má svátek Květoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete