Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Pořešín

Kaplice

Na zříceninu hradu Pořešín vede turistické značení jak z obce stejného jména (cca 1km), tak z nedalekého městečka Kaplice (cca 5km). Hradní areál je volně přístupný.Historie hraduHrad na skalnaté ostrožně nad řekou Malší založil na přelomu 13. a 14. století Bavor III. ze Strakonic a poprvé je v písemných pramenech zmiňován roku 1312. Nedlouho poté jej Bavor ze Strakonic vyměnil se svými vzdáleným…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Kaplice
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Český Krumlov
Obec
Kaplice
Telefon

Na zříceninu hradu Pořešín vede turistické značení jak z obce stejného jména (cca 1km), tak z nedalekého městečka Kaplice (cca 5km). Hradní areál je volně přístupný.

Historie hradu

Hrad na skalnaté ostrožně nad řekou Malší založil na přelomu 13. a 14. století Bavor III. ze Strakonic a poprvé je v písemných pramenech zmiňován roku 1312. Nedlouho poté jej Bavor ze Strakonic vyměnil se svými vzdálenými příbuznými za hrad Vitějovice. Naproti tomu se bratři Vernéř, Racek a Přibík z Vitějovic stali majiteli Pořešína a jejich potomci užívali přídomku "z Pořešína". Po smrti posledního z pánů z Pořešína Markvarta († 1423) získal hrad Oldřich z Rožmberka, který jej roku 1434 nechal zbořit, aby se nestal opěrným bodem jeho nepřátel z řad kališnické šlechty. Roku 1457 se uvádí jako pustý.

Dispozice hradu

Dispozice hradu Pořešín byla trojdílná. V areálech obou předhradí dnes není kromě zbytků věže první brány stop po další zástavbě (hradba se dochovala ve větších střepech). Hradní jádro obíhala lomená hradba, k níž byl na jižní straně přistavěn palác. Později byly k hradbě přistavěny další objekty. Z hradního jádra dnes můžeme obdivovat části lomené hradby, část zdiva paláce a střepy zdiva ostatních objektů.

Nedaleko odsud u obce Besednice můžete vystoupat na rozhlednu Slabošovka a trochu se porozhlédnout po kraji. Navštívit můžete i zříceninu hradu Velešín, zříceninu hradu Sokolčí, nebo se podívat na vodní nádrž Soběnov.

Ubytovat se můžete v Kaplici.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete