Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Pyšolec

Věstín

Zřícenina hradu Pyšolec se nachází přibližně 1,5 km jižně od vsi Vír a 6 km severovýchodně od městečka Bystřice nad Pernštejnem. Z obou obcí na volně přístupný hrad zájemce dovede turistické značení.Historie hraduHrad Pyšolec, soudě dle historických okolností a nálezů keramiky, byl založený pravděpodobně v první třetině 14. století a byl jedním ze sídel mocného a mnohačlenného rodu pánů z Pernšte…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Věstín
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Žďár nad Sázavou
Obec
Věstín
Telefon

Fotogalerie k článku

Zřícenina hradu Pyšolec se nachází přibližně 1,5 km jižně od vsi Vír a 6 km severovýchodně od městečka Bystřice nad Pernštejnem. Z obou obcí na volně přístupný hrad zájemce dovede turistické značení.

Historie hradu

Hrad Pyšolec, soudě dle historických okolností a nálezů keramiky, byl založený pravděpodobně v první třetině 14. století a byl jedním ze sídel mocného a mnohačlenného rodu pánů z Pernštejna. Poprvé je hrad v písemných pramenech zmiňován roku 1350 jako majetek Filipa mladšího z Pernštejna. Konkrétně se jedná o zápis v trhových deskách zemských, který právně upevnil Filipův prodej hradu Ješkovi z Konic a Ješkovi z Kravař. V té době byl hrad ve špatném stavu, a proto jej zmínění páni nechali do roku 1353 opravit. Záhy se hrad vrátil do Filipových rukou, ovšem již v roce 1358 jej vyměnil s moravským markrabětem Janem Jindřichem za jiné zboží. Hrad se tak stal zeměpanským zbožím, které bylo občas zastavováno.

Pernštejnové však na svůj bývalý majetek nezapomněli a čas od času se jej, někdy i protiprávně, zmocnili. V roce 1407 jej držel Vilém I. a v roce 1437 se ho zmocnil na úkor právoplatného majitele Jana z Lomnice Jan z Pernštejna. Roku 1446 byl již jeho zákonným majetkem. Ještě roku 1455 byl hrad obyvatelný, ovšem k roku 1464 o něm máme zprávu, že byl již rozbořený.

Dispozice hradu

Hrad býval trojdílný a skládal se ze dvou předhradí a hradního jádra, položených v linii za sebou a oddělených příkopy vylámanými do skály. První předhradí bylo obehnáno hradbami, po nichž se ještě dochovaly nevýrazné stopy. Druhé předhradí bylo o poznání menší a vedl z něj most do hradního jádra. Hradnímu jádru vévodila osamoceně stojící věž, obehnaná hradbou a chránící vedle stojící bránu. Za věží se skrývala tesaná cisterna a hradní palác. Stěna paláce a hradba byly nad srázem zajištěny mohutnými pilíři proti sesutí zdiva. Nejvýraznější částí hradu je dnes polovina věže, která dosahuje průměru 9,5 metru a světlosti šachty pouze 1,2 metru. Dále zde návštěvník nalezne pozůstatky cisterny, mohutné podpěrné pilíře a nevýrazné pozůstatky vstupní brány.

Tipy na výlet

Navštívit můžete okolí vodní nádrže Vír, v nedaleké Bystřici nad Pernštejnem najdete Městské muzeum, poblíž zříceninu hradu Zubštejn, Lyžařský areál Karasín nebo rozhlednu Karasín, rozhlednu Horní Les a rozhlednu Kopaniny u Olešnice.

Ubytovat se můžete hned v Bystřici nad Pernštejnem.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete