Statistika našeho portálu

  • 102 246 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Ruchomperk

Černíkov

Zaniklý hrad Ruchomperk stával na vrcholu kopce Velký Kouřim přibližně 1,5 km severozápadně od obce Černíkov. Pod kopcem vede turistické značení mezi obcemi Pušperk a Němčice. Hradní areál je volně přístupný.Historie hraduPodle archeologických nálezů řadíme vznik Ruchomperku na přelom 12. a 13. století. Předpokládá se, že jeho zakladatelem byl král, popřípadě Černín z rodu Drslaviců, který zastáv…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Černíkov
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Domažlice
Obec
Černíkov
Telefon

Zaniklý hrad Ruchomperk stával na vrcholu kopce Velký Kouřim přibližně 1,5 km severozápadně od obce Černíkov. Pod kopcem vede turistické značení mezi obcemi Pušperk a Němčice. Hradní areál je volně přístupný.

Historie hradu

Podle archeologických nálezů řadíme vznik Ruchomperku na přelom 12. a 13. století. Předpokládá se, že jeho zakladatelem byl král, popřípadě Černín z rodu Drslaviců, který zastával funkci královského komořího. Již v polovině 13. století hrad zpustl, jednou z příčin by mohla být roztržka mezi Černínem a Přemyslem Otakarem I., která vyvrcholila vypuzením Černína ze země. Přesto se za pravděpodobnější účel stavby hradu považuje jeho funkce jako opěrného královského bodu v pusté krajině a nedaleko hranic. V 15. století se jméno Ruchomperk objevuje jako šlechtický predikát, ovšem s tímto sídlem nemá již nic společného.

Podoba hradu

Je velmi pravděpodobné, že se jedná o královský hrad přechodného typu (mezi hradištěm raného středověku a hradem), kdy většina staveb byla ještě ze dřeva. Dispozice hradu byla dvojdílná, obdélného půdorysu, o vnitřní zástavbě nic nevíme. Dnes jsou zde k vidění pouze výrazné příkopy a valy.

Tipy na výlet

Na výlet se můžete vydat třeba na zříceninu hradu Pušperk, zříceninu hradu Rýzmberk, zříceninu hradu Nový Herštejn nebo vystoupit na rozhlednu Koráb u Kdyně. V Domažlicích je k vidění Chodský hrad nebo Muzeum Chodska.

Ubytování najdete v Domažlicích.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 28. duben

Dnes má svátek Vlastislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete