Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Rychvald

Lysice

Téměř zaniklý a archeologicky probádaný hrad Rychvald stával nad zákrutou Lysického potoka přibližně 1,5 km východně od Lysic. Na volně přístupný hrad zájemce dovede odbočka z turisticky značené trasy mezi Lysicemi a Štěchovem.Historie hraduZakladateli hradu byli buď Kuna nebo jeho syn Ješek Puška z lysické větve pánů z Kunštátu. Druhý jmenovaný se po něm poprvé psal roku 1371. V roce …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Lysice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Blansko
Obec
Lysice
Telefon

Téměř zaniklý a archeologicky probádaný hrad Rychvald stával nad zákrutou Lysického potoka přibližně 1,5 km východně od Lysic. Na volně přístupný hrad zájemce dovede odbočka z turisticky značené trasy mezi Lysicemi a Štěchovem.

Historie hradu

Zakladateli hradu byli buď Kuna nebo jeho syn Ješek Puška z lysické větve pánů z Kunštátu. Druhý jmenovaný se po něm poprvé psal roku 1371. V roce 1375 byl hrad dobyt a pobořen vojenskými oddíly brněnských měšťanů. Předpokládá se, že z důvodu rozporů lysických Kunštátů s moravským markrabětem Janem Jindřichem, případně též z důvodu, že byl hrad postaven bez jeho svolení. Nedlouho poté byl hrad obnoven a roku 1437 se na něm připomíná Hynek z Ronova a Mitrova. Ještě v první polovině 15. století hrad začíná pustnout.

Dispozice hradu

Dispozice hradu byla dvojdílná. Trojúhelníkovité předhradí, opevněné valy a příkopy, bylo zastavěno pouze dřevěnými stavbami. Hradní jádro, kromě hradby vymezující nádvoří, tvořil na vyvýšeném místě stojící palác, přístupný z nižší nádvorní části do skály vytesaným schodištěm. Hlavní vstup zajišťoval branský objekt neznámého vzhledu. Čelo a částečně i bok jádra chránila parkánová hradba, takto vzniklým parkánem vedla přístupová cesta do hradu. Archeologický výzkum přinesl mnoho nálezů, mj. meč a dvoje železné plátované dveře, dodnes osazené ve sklepech lysického zámku. Z hradu se do dnešních dnů dochovaly částečné základy paláce a hradeb.

Tipy na výlet

V blízkých Boskovicích se můžete podívat na výstavu Historické zemědělské stroje. Dále tady najdete Muzeum Boskovicka, zříceninu hradu Boskovice, empírový zámek Boskovice, židovské město a synagogu. Vypravit se můžete také na zámek Černá Hora, zámek Kunštát, renesanční zámek Lysice nebo na zříceninu hradu Nový Hrad. Za návštěvu stojí i vodní nádrž Boskovice, rozhledna Malý Chlum nebo větrný mlýn v Kořenci.

Ubytovat se můžete v Boskovicích.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Jarmark Boskovicko sobě 2024 - Bosk…

23.08.2024 - 23.08.2024
Areál Zámeckého…

Akce se uskuteční v pátek 23. 8. 2024 v areálu Zámeckého skleníku v Boskovicích od 10. do 18. h. V odpoledních hodinách…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete