Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Štarkov u Jimramova

Nový Jimramov

Přibližně 1,5 km jižně od Javorku a 4 km západně od Jimramova stával na skalním bradle loupežnický hrad Skály, jinak též zvaný Štarkov. Na volně přístupné zříceniny vede z obou jmenovaných obcí turistické značení.Historie hraduHrad založil mezi lety 1379 a 1388 Erhard (Heralt) z Kunštátu, syn Archleba z Kunštátu. Poprvé se Erhard píše "ze Skály" roku 1388. Erhard býval nejvyš…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Nový Jimramov
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Žďár nad Sázavou
Obec
Nový Jimramov
Telefon

Přibližně 1,5 km jižně od Javorku a 4 km západně od Jimramova stával na skalním bradle loupežnický hrad Skály, jinak též zvaný Štarkov. Na volně přístupné zříceniny vede z obou jmenovaných obcí turistické značení.

Historie hradu

Hrad založil mezi lety 1379 a 1388 Erhard (Heralt) z Kunštátu, syn Archleba z Kunštátu. Poprvé se Erhard píše "ze Skály" roku 1388. Erhard býval nejvyšším sudím brněnským, což mu ale nebránilo provozovat i loupežnickou činnost, jejímž sídlem byl právě hrad Skály. V první polovině 15. století odtud loupeživé výjezdy pořádal Jan z Břežan. Okolí bylo natolik sužováno, že moravští stavové přistoupili k vykoupení hradu (roku 1440) a jeho zboření. Roku 1464 se Skály uvádějí jako pusté.

Dispozice hradu

Staveniště hradu – tj. skalní bradlo o několika oddělených skalních útvarech – předurčilo stavební podobu hradu. Přímo mezi skalními bloky vznikl palác, nádvoří vymezily další skalní útvary, pospojované pevnými zdmi. Přístup k bráně střežila subtilní věžice na skalní vyvýšenině. Přístup k hradu pak střežily ještě dvě další věže. Hrad byl ještě opatřen předhradím, příkopem a valem. Dnes jsou zde k vidění základy paláce, spojovací hradby mezi skalními bloky, vykopané základy hradeb, základy věží a věžice.

Tipy na výlet

Vydat se můžete na zalesněný vrch Buchtův kopec, na skalní blok Čtyři palice nebo na skalní útvar Zkamenělý zámek. Rodnou světničku Bohuslava Martinů najdete v Poličce. Polička má také zajímavé městské opevnění, městské muzeum a galerii, muzeum kuriozit a fotografií nebo radnici.

Ubytovat se můžete v Poličce.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

BLUE STYLE PRIMA FEST 2024

12.07.2024 - 13.07.2024
Zvole

Letní rodinný festival BLUE STYLE PRIMA FEST, který přináší zábavu pro celou rodinu, se nezadržitelně blíží a odtajňuje…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 23. duben

Dnes má svátek Vojtěch

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete