Statistika našeho portálu

  • 102 330 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Starý Stránov

Písková Lhota

Nedaleko vsi Zámostí kdysi vedl přes řeku Jizeru dřevěný most. Patrně na jeho ochranu zde byl vystavěn někdy koncem 13. století malý hrádek. Jeho přestavbu provedla na přelomu 14. a 15. století větev rodu Myšků ze Žlunic. Václav Myška z Hrádku dokonce doprovázel mistra Jana Husa v roce 1415 do Kostnice. Koncem 15. století přestal Hrádek plnit svoji obytnou funkci a brzy zpustnul. Dodnes se zachov…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Písková Lhota
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Mladá Boleslav
Obec
Písková Lhota
Telefon

Fotogalerie k článku

Nedaleko vsi Zámostí kdysi vedl přes řeku Jizeru dřevěný most. Patrně na jeho ochranu zde byl vystavěn někdy koncem 13. století malý hrádek. Jeho přestavbu provedla na přelomu 14. a 15. století větev rodu Myšků ze Žlunic. Václav Myška z Hrádku dokonce doprovázel mistra Jana Husa v roce 1415 do Kostnice. Koncem 15. století přestal Hrádek plnit svoji obytnou funkci a brzy zpustnul. Dodnes se zachovaly zbytky, které pohltila obytná zástavba.

Cesta do opevněného areálu přicházela od jihu a byla zajištěna před příkopem zemní baštou. Vnitřní plocha hradu měla půlkruhový obrys a nebyla nijak velká. Prakticky celou polovinu v části nad řekou vyplňovala dlouhá palácová budova. Jestli v hradním jádru existovala nějaká další zástavba není dodnes známo.

Do dnešní doby se z hradní zříceniny zachovala téměř celá západní vnější stěna paláce a část její severní a jižní strany. V této vnější stěně původního paláce jsou patrny stopy po původních oknech. K této vnější zdi paláce byly přistavěny obytné domky.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Tomáš Vaněk a Monika Sommerová - Ko…

31.05.2024 - 31.05.2024
Mnichovo Hradiště

Koncert dvou muzikálových hvězd Tomáše Vaňka a Moniky Sommerové k roku české hudby 2024 nabídne repertoár klasických…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 17. květen

Dnes má svátek Aneta

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete