Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina kostela sv. Michaela Archanděla - Všestudy

Všestudy

Na východním okraji malé vsi najdeme zříceninu kdysi farního kostela sv. Michaela Archanděla.Stavba byla založena patrně okolo roku 1550. V roce 1775 byla sice poškozena požárem, ale záhy obnovena v klasicistním slohu. To při požáru věže v roce 1847 to již trvalo 50 let než byla stavba opravena. Po druhé světové válce přestal být kostel udržován a začal chátrat. Na počátku 90. let 20. století byl…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Všestudy
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Chomutov
Obec
Všestudy
Telefon

Fotogalerie k článku

Na východním okraji malé vsi najdeme zříceninu kdysi farního kostela sv. Michaela Archanděla.

Stavba byla založena patrně okolo roku 1550. V roce 1775 byla sice poškozena požárem, ale záhy obnovena v klasicistním slohu. To při požáru věže v roce 1847 to již trvalo 50 let než byla stavba opravena. Po druhé světové válce přestal být kostel udržován a začal chátrat. Na počátku 90. let 20. století byl vydán demoliční výměr, který se pro odpor církevních úřadu napodařilo zatím naplnit. Dokonce bylo po roce 2000 příkročeno k rekonstrukci kostela, do dnešní doby (září 2012) se zatím podařilo opravit pouze zastřešení věže.

Jednolodní kostel (loď 14x11 m) s trojboce uzavřeným presbytářem (9x7 m) má v severozápadním nároží situovanou dvoupatrovou věž, krytou jehlancovou střechou. Z lodi i presbytáře se zachovalo pouze obvodové zdivo v původní výšce. V presbyteriu se sice nacházejí stopy po barokích oltářích, ale hodnotné barokní stropní malby jsou již nenávratně pryč.

Vstup do interiéru kostela je znemožněn.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete