Statistika našeho portálu

  • 102 339 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina Sedleckého hradu

Sedlec

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-c…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Sedlec
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Třebíč
Obec
Sedlec
Telefon

Nový hrad je také někdy nazýván Sedleckým podle nejbližší vsi od něj ležící. K hradu vede turistické značení z přibližně 6 km vzdálené Náměsti nad Oslavou. Ze Sedlce je třeba se dát zpevněnou cestou přímo na východ a po přibližně 1,5 km se napojit na již výše zmíněné turistické značení. Volně přístupné skromné pozůstatky hradu stojí na ostrožně, obtékané řekou Oslavou. Na protější ostrožně stojí zříceniny hradu Lamberk, staršího souseda Nového hradu.

Historie hradu

Historie hradu nám není příliš známa. Založen byl koncem 14. století. Zdejší kraj vlastnil třebíčský benediktinský klášter a stavitelem byl patrně jeden z jeho manů, soudě dle provedení stavby člen místní nižší šlechty. V té době již na protější ostrožně stál hrad Lamberk a proto se tento hrad nazýval Novým. Hrad pravděpodobně sloužil k ochraně okolních klášterních vsí. Zničen byl v 2. polovině 15. století buď v důsledku boření hradů jako sídel loupeživých hord nebo v průběhu bojů česko-uherských válek.

Dispozice hradu

Jednodílná dispozice je velmi podobná dvoupalácové, stavěné za vlády Karla IV. V tomto případě byl však jeden z paláců (východní), které svíraly obdélné nádvoří, poněkud neplnohodnotný. Okolo jádra pak ze tří stran vedl příkop a val, ze čtvrté byl prudký sráz. Pro lepší obranyschopnost zde kdysi patrně bývala ještě parkánová hradba. Dnes jsou zde k vidění základy západního a východního paláce, střep parkánové hradby a části příkopu a valu.

Tipy na výlet

Vypravit se můžete třeba na zříceninu hradu Holoubek, pozůstatky hradu Kraví Hora nebo zřícenina hradu Levnov. Rozhled po kraji nabízí rozhledna Babylon a rozhledna Ocmanice. Dále si můžete prohlédnout zříceninu tvrze Kralice nad Oslavou, tvrz Jinošov nebo navštívit renesanční zámek Náměšť nad Oslavou, kde stojí za viděnou Festival keltské kultury Beltine.

Ubytovat se můžete v Náměšti nad Oslavou.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Agentura Fanny Praha: Sexem ke štěs…

22.05.2024 - 22.05.2024
Národní dům, Karlovo…

Pikantní komedie o ochladlých vztazích a sexcoachingu.

Screamers - Tuláci časem 2024 - Tře…

29.05.2024 - 29.05.2024
Divadlo Pasáž,…

Zábavný pořad.

Tros Discotequos 2024 - Třebíč

22.08.2024 - 22.08.2024
Podzámecká niva, Pod…

Pánové z Tros Discotequos hrají jakékoliv písně či hity ze zahraničí a užívají si hudbu v netradiční formě.

P. S. Iveta 2024 - Třebíč

24.09.2024 - 24.09.2024
Divadlo Pasáž,…

Vzpomínkový projekt věnovaný Ivetě Bartošové.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 19. květen

Dnes má svátek Ivo

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete