Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina Sirotčí hrádek

Klentnice

Sirotčí hrádek, zvaný též Rassenstein, je jednou z nejkrásnějších a nejromantičtějších hradních zřícenin u nás. Najdeme jej v severovýchodním výběžku Stolové hory v Pavlovských vrších, nad vsí Klentnice, asi 3 kilometry od Mikulova.Historie hraduSvou histori začal psát hrad na počátku 14. století, kdy jej vystavěli příslušníci švábského rodu Wehingenů, respektive jejich boční větěv, kterou založi…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Klentnice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Břeclav
Obec
Klentnice
Telefon

Fotogalerie k článku

Sirotčí hrádek, zvaný též Rassenstein, je jednou z nejkrásnějších a nejromantičtějších hradních zřícenin u nás. Najdeme jej v severovýchodním výběžku Stolové hory v Pavlovských vrších, nad vsí Klentnice, asi 3 kilometry od Mikulova.

Historie hradu

Svou histori začal psát hrad na počátku 14. století, kdy jej vystavěli příslušníci švábského rodu Wehingenů, respektive jejich boční větěv, kterou založil rytíř Siegfried Sirotek. Hlavní rod sídlil na tvrzi v nedalekém Nejdku. Smrtí Siegfrieda r. 1305 rod vymřel, a hrad se tudíž tímto stal královským majetkem. R. 1305 ho Václav III. daroval Ortlíbu řečenému Hendík. V neklidné době po zavraždění Václava III. v Olomouci r. 1306 jej uchvátili Lichtenštejnové, o čemž svědčí zmínka z r. 1310, kdy byl hrad připojen k jejich mikulovskému panství. Při dělbě lichtenštejnských statků v r. 1504 ho obdržel spolu s Děvičkami nejstarší syn Kryštof. V držení Lichtenštejnů zůstal hrad až do r. 1575, kdy přešel do vlastnictví Ditrichštejnů. Tehdy byl již ale s největší pravděpodobností pustý a opuštěný. Tato domněnka je písemně potvrzena roku 1590.

Dispozice hradu

Hrad byl vybudován na dvou ostrých vápencových skaliscích, oddělených hlubokou roklí. Odtud zřejmě pramení i jeho jméno Rassenstein (tj. Ostrý kámen). Skály byly obklopeny valovým opevněním, možná doplněným palisádou, které tak vytvářelo jakési předhradí s hospodářským zázemím. Na přístupnější jižní části stával nepravidelný, přibližně trojúhelníkový blokový palác, do kterého se vstupovalo přístavkem na jižní straně. Na východní straně byla do skály vyhloubena cisterna. Palácové zdivo se dochovalo do výšky asi 8 metrů. Palác byl se severní částí hradu na protilehlém útesu spojen zřejmě mostem nad nejužší částí rokle. Nelze ale ani vyloučit, že jako spojnice mohla sloužit věžovitá stavba se schodištěm, jejíž zbytky dodnes přiléhají k severní skále na její severní straně. Na tomto druhém zhruba obdélníkovém skalisku se dochovaly pouze základy obvodových zdí a spodní část hranolové věže. Hradní zříceniny jsou volně přístupné.

Tipy na výlet

Nedaleko odsud se nachází zřícenina Dívčí hrady. Výlet si můžete udělat také do Dolních Věstonic za Věstonickou Venuší nebo do Muzea Dolní Věstonice. V Mikulově najdete barokní zámek, Regionální muzeum, synagogu a židovský hřbitov nebo poutní kostel sv. Šebestiána na Svatém kopečku.

Bohatý výběr ubytování najdete v Mikulově.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

O Hustopečskou pečeť & Májový košt …

04.05.2024 - 04.05.2024
Společenský dům…

Soutěžní přehlídka vín O Hustopečskou pečeť proběhne již po dvacáté ve Společenském domě v Hustopečích.

Valtické vinné trhy 2024 - Valtice

10.05.2024 - 11.05.2024
Zámek Valtice

Ve dnech 10. a 11. května se do hlavního města vína Valtic sjedou milovníci tohoto ušlechtilého nápoje nejenom z Česka.…

Den v růžovém Mikulov

18.05.2024 - 18.05.2024
Mikulov

Největší degustace frizzante a růžových vín v České republice. Akce se koná v rámci slavností města Mikulov.

Hypnotizér v Břeclavi | květen 2024

22.05.2024 - 22.05.2024
U Tržiště 2085/1, 690…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete