Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 16. – 17. listopadu 2019

Oslavy 30 let od sametové revoluce budou hlavním tématem akcí blížícího se víkendu a najdete je skoro ve všech krajích. Podobně celorepublikovou akcí bude i Noc divadel.

Fotogalerie k článku

Vybírat můžete také ze všech akcí v našem Kalendáři.

Praha 

Tento víkend bude v Praze ve znamení oslav 30 let svobody a demokracie a připomínek 17. listopadu. Z mnoha akcí vybíráme Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí, který bude vyvrcholením akcí konaných v rámci Festivalu svobody 2019. Jednodenní festival Studentský Albertov, který se koná v neděli, si klade za cíl společně si připomenout událostí z listopadu roku 1939 a 1989 a uctít tak Den za svobodu a demokracii stejně jako Mezinárodní den studentstva. 

Nenechte si také ujít videomapping na Historickou budovu Národního muzea, jehož námětem bude průřez československými dějinami.

Zapojit se můžete také do živé divadelní rekonstrukce studentského průvodu 17. listopadu, do Sametového průvodu po 30 letech. Průvod půjde po trase Albertov - Vyšehrad - Plavecká ulice - nábřeží - Národní třída - Václavské náměstí.

Také HAMU se připojí k oslavám svým Koncertem proti totalitě. V sále Martinů tak zazní skladby autorů, jejichž životy a tvorbu poznamenaly totalitní režimy či byli přímo vystaveni různým formám bezpráví. 

Středočeský kraj

Také ve Středočeském kraji budou probíhat oslavy 17. listopadu. V městysu Karlštejn proběhne slavnostní koncert Pocta 17. listopadu. Listopadové události s připomenou Pochodem svobody v Příbrami, který bude směřovat k Památníku Vojna. Tam bude také po celý den probíhat doprovodný program. 

Festival Noc divadel můžete navštívit například v Kutné Hoře, kde budete moci nahlédnout do zákulisí Tylova divadla.

Plzeňský kraj

Oslavy 30 let od sametové revoluce si můžete připomenout i na Retroprocházce Plzní. Speciální komentované prohlídky budou zaměřené na to, jak se v Plzni žilo před rokem 1989. V Plzni bude probíhat také celodenní program k tomuto výročí. Jeho součástí budou besedy a rozhovory s pamětníky, výstavy, umělecké instalace na Anglickém nábřeží, vzpomínková setkání či koncert. 

V Klatovech vás v rámci oslav 30. výročí sametové revoluce čeká výstava fotografií a koncert Pavla Šporcla.

Ústecký kraj

30 let od sametové revoluce si připomenou v Děčíně výstavou, koncertem a průvodem. Noc divadel zavítá i do Mostu. Zde si pro vás připravili komponovaný večer s ohlédnutím za atmosférou revolučních událostí roku 1989.

Pokud máte chuť se v neděli pořádně proběhnout, tak se můžete zapojit do orientačního běhu lesem v Krásném Dvoře.

Královéhradecký kraj

Tento víkend se barokní areál v Kuksu zaplní stánky s vánočním zbožím, řemeslnými výrobky a dobrým jídlem. Nebude chybět ani doprovodný program na tomto vánočním trhu. Město Náchod si připomene 30. výroční sametové revoluce programem v podobě otevřených dveří nové radnice a městského divadla s průvodcem, komentované prohlídky výstav věnovaných sametové revoluci v Muzeu Náchodska. Na závěr nedělního dne vystoupí básník a písničkář Jiří Dědeček.

Pardubický kraj

V Pardubicích můžete zažít Noc divadel ve společnosti herců, kteří vás vezmou na dobrodružnou cestu divadlem plnou soutěží v mnoha hereckých disciplínách. Zkusit si divadlo na vlastní kůži – to je hlavní téma zábavného večera! Do oslav svobody se zapojí i město Litomyšl. Program bude zaměřen na vzpomínky pamětníků, ale zazní i státní hymna nebo Modlitba pro Martu.

Kraj Vysočina

Zveme vás do sklárny Tasice v Bělé, kde vás v sobotu čeká Předvánoční skláření. Po celý den budou probíhat komentované prohlídky sklárny, ukázky výroby různých druhů skla a na malém řemeslném jarmarku si budete moci zakoupit regionální výrobky.

Noc divadel proběhne také v Jihlavě. Připraveno bude netradiční vystoupení, křest alba nebo slavnostním vyhlášení divácké ankety Horác 2018/19.

Jihomoravský kraj

Vypravte se ikonickým autobusem Karosa do 80. let min. století. Čeká vás osm zastávek na retrojízdě za mírovými slavnostmi, sídlišti, diskotékou či architekturou Brna. V sobotu můžete ochutnat mladá vína z vinařství Šatov na Festivalu mladých vín

Mikulov oslaví 30. výročí od sametové revoluce. Na náměstí vystoupí místní bigbeatová kapela, budou nabízeny noviny připomínající dění ve městě v roce 89 a městské divadlo nabídne v listopadu  zvláštní cyklus tematických projekcí.

Také Masarykova univerzita v Brně se přidává k oslavám 30. výročí sametové revoluce. Připravila si festival, který je založen na vztahu mezi minulostí a současností a reflektuje vývoj společnosti od antikomunistického převratu do současnosti. 

Zlínský kraj

Největší vědecký festival u nás, Týden vědy a techniky Akademie věd ČR, můžete navštívit až do neděle v Kroměříži. Zahrnuje přednášky, výstavy, dny otevřených dveří, dokumentární filmy.

V sobotu se konají na centrálním zlínském náměstí Svatomartinské hody, kde nebude chybět doprovodný program a samozřejmě ochutnávka mladých vín i svatomartinských menu.

Olomoucký kraj

Sametová noc 2019 je kulturní festival, který bude oslavou třiceti let svobody formou klubové noci v centru Olomouce. Těšit se můžete na koncerty, umělecké výstavy, diskuze a performance inspirované událostmi 17.listopadu 1989.

Noc divadel se koná v Prostějově a jejím tématem bude divadlo a svoboda.

V Šumperku až do soboty můžete navštívit Blues Alive 2019, festival ve znamení velkých ženských hlasů, mistrovských kytaristů a hudby z Louisiany. 

Moravskoslezský kraj

Slezskoostravský hrad oslaví v neděli výročí sametové revoluce sametovým ohňostrojem. V Ostravě bude vyvrcholením oslav čtyřdenní akce na Masarykově náměstí, která potrvá od pátku do pondělí. SametOVA nabídne debaty s pamětníky i historiky, scénická čtení, zážitkové programy, filmové projekce, poetické popelnice a řadu dalších aktivit.

Zajímavé akce v okolí

P/\ST + live bands & dnb party ∗ Ta…

23.03.2024 - 23.03.2024
Kiwi Bar

Srdečně Vás zveme na hudební koncert v Tachově v Kiwi Baru. Spojili jsme síly, energie, nadšení a připravili další…

Lyžařské family kempy a kurzy 2024 …

16.03.2024 - 20.03.2024
Salbach

Kuba Cykloškola přináší jedinečnou příležitost pro rodiny s dětmi - Family Lyžařský Camp v Saalbachu.

Quatro Por Cinco 2024 - Praha

19.03.2024 - 19.03.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Jazzový projekt, který se zrodil na Kubě. Čtyři…

LiStOVáNí.cz: Holčička a cigareta 2…

19.03.2024 - 19.03.2024
Masarykův kulturní dům…

Akční scénické čtení

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete