Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 22. – 23. února 2020

Masopustní veselí propukne tento víkend v plném proudu v celé republice. Přidá se k němu ale také řada festivalů, například Expediční kamera nebo Severská filmová zima. Věnovat se můžete i tradičním zimním sportům jako je běžecké lyžování na Šumavském skimaratonu nebo některým méně tradičním, jako je závod na Sled Dogs nebo downhillový závod na horských kolech po sjezdovce. Netradiční prohlídky měst jsou připravené na nedělní Mezinárodní den průvodců.

Fotogalerie k článku

Praha 

Zveme vás na přehlídku španělských filmů La Pelíkula, který vám představí aktuální španělskou kinematografii. Festival se koná v kině Světozor až do neděle, poté se přesouvá do Brna.

Navštívit můžete také festivalu Mouvo 2020, který je průsečíkem grafického designu, animace, videa a nových technologií. Akce proběhne o víkendu v divadle Archa.

Do Archeologického parku v Liboci se můžete v sobotu vypravit na masopust. Jeho součástí bude také zabijačka a nebudou chybět ani ukázky řemesel.

Středočeský kraj

Ve středočeském kraji tento víkend doslova propukne masopustní veselí. Masopustní zábavu se vším, co k ní patří si můžete užít například v Zadní Třebáni, kde se koná Poberounský masopust. Na masopust zve i Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna nebo Muzeum lidových staveb Kouřim.

Zavítat můžete ale také do Hořovic na filmový festival Expediční kamera, který přináší do kin ty nejlepší cestovatelské a dobrodružné filmy z mezinárodní i domácí produkce.

Jihočeský kraj

V Jihočeském kraji si užijete masopust například v Nových Hradech nebo v Milevsku, kde se v průvodu masek můžete těšit na medvědáře, Bakuse, dlouhána, bábu s nůší, párkaře, holiče, slepičí farmu a řadu dalších tradičních maškar, jarmark řemesel a zabijačkové hody.

Ze sportovních akcí bychom vás rádi pozvali zejména na šumavský skimaraton, druhý největší skimaraton u nás. Koná se oba víkendové dny na Kvildě a na výběr bude z tras o různé délce.

V hotelu Palcát v Táboře se v sobotu uskuteční slavnostní ples k 600. výročí založení města. Těšit se můžete na řadu hvězd, jako je Mahulena Bočanová, Monika Absolonová a Bohuš Matuš, Jiří korn a další. Na programu bude také řízená degustace vín.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji si můžete zatančit na Plese fotbalistů, který se koná v sobotu v Lounech. Nebo můžete vyrazit za chutí a vůní čokolády na Čokoládový festival do Teplic. V Obchodním centrum Galerie Teplice najdete výstavu k historii čokolády, vaření s čokoládou, degustace, workshopy i doprovodný program.

Liberecký kraj

První české závody Sled Dogs Bonefight jsou naplánované na tento pátek a sobotu do Rejdic. Přihlásit se na ně můžou začátečníci i pokročilí závodníci tohoto mladého sportu.

V Liberci můžete vyrazit na Ostašovský masopust s domácí zabijačkou a koláči nebo zavítat do Železného Brodu na Masopust po staru, tedy tak, jak jej znali naši předci. 

Královéhradecký kraj

Další ze zimních alternativních sportů vás čeká v sobotu ve Špindlerově Mlýně. Chinese downhill je šílený zimní downhillový závod na horských kolech, který se jede po sjezdovce dolů.

Zatančit si můžete na Reprezentačním plese města Náchod, kterým vás provede Karel Voříšek. Jako host vystoupí Dalibor Janda a Jiřina Anna Jandová.

Samozřejmě nebude chybět ani masopust, na který vás zveme na Šrámkův statek v Pileticích. Čeká vás venkovská zabijačka, obchůzky masopustních maškar, rukodělné techniky a bujaré veselí.

Pardubický kraj

Mezinárodní den průvodců připadá na tuto sobotu a v Litomyšli nabídne netradiční komentované prohlídky města. Z masopustních radovánek si v kraji nenechte ujít ten, který se koná v sobotu ve Studnicích, kde můžete spatřit jedny z nejkrásnějších masek. Ty spolu s masopustním průvodem ve Vortové byly zapsány na seznam kulturních památek UNESCO.

Kraj Vysočina

Pokud patří mezi vaše oblíbené pochoutky také tatarák, pak si nenechte ujít Tatarákový festival v Dalšicích. Pochutnáte si tu na tataráku na mnoho způsobů.

Filmový festival Expediční kamera nabídne v sobotu ty nejlepší cestovatelské a dobrodružné filmy z mezinárodní i domácí produkce také ve Velkém Meziříčí.

Moravskoslezský kraj

Modelfest Ostrava je určen všem nadšeným modelářům. Těšit se můžete jak na modely statické (papírové a plastikové modely aut, bojové techniky nebo nejrůznějších staveb), tak modely funkční (modely dálkově řízené – terénní auta, vojenská technika, ale i lodě). K vidění bude i modelová železnice.

Olomoucký kraj

Mezinárodní den průvodců se poprvé koná i v Olomouci, kde jsou při této příležitosti připraveny všeobecně pojaté poznávací okruhy, letos speciálně akcentující 20. výročí zápisu sloupu Nejsvětější Trojice na seznam UNESCO. 

Na masopust vás zveme do Přerova, kde se městem projde v průvodu masek Medvěd, Smrt, Cikánka s cikánem, Baba s nůší, Kobyla, Kominík nebo Slamák.

Jihomoravský kraj

Fašanková obchůzka vás provede ulicemi historického města Mikulov. Ten místní fašank je spojen s tradičním mečovým tancem Pod šable a domácí zabíjačkou.

Do Brna se o víkendu sjedou ti, které zajímá vše, co souvisí s módou. Mezinárodní veletrhy módy, obuvi a koženého zboží STYL a KABO nabízí jedinečné setkání odborníků a obchodníků v oblasti textilního, oděvního a kožedělného průmyslu.

Zlínský kraj

Severská filmová zima zavládne o víkendu ve Zlíně. Můžete se těšit na přehlídku kinematografie severských a pobaltských zemí. Festival masopustních tradic Fašank se koná ve Strání a slibuje zážitky živých lidových.

Za návštěvu jistě stojí i masopustní průvod městem Kroměříž nebo Derflanský fašank v Uherském Hradišti.

Na filmový festival Expediční kamera za cestovatelskými a dobrodružnými filmy se vydejte do Hulína.

 

 

Zajímavé akce v okolí

P/\ST + live bands & dnb party ∗ Ta…

23.03.2024 - 23.03.2024
Kiwi Bar

Srdečně Vás zveme na hudební koncert v Tachově v Kiwi Baru. Spojili jsme síly, energie, nadšení a připravili další…

Lyžařské family kempy a kurzy 2024 …

16.03.2024 - 20.03.2024
Salbach

Kuba Cykloškola přináší jedinečnou příležitost pro rodiny s dětmi - Family Lyžařský Camp v Saalbachu.

Quatro Por Cinco 2024 - Praha

19.03.2024 - 19.03.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Jazzový projekt, který se zrodil na Kubě. Čtyři…

LiStOVáNí.cz: Holčička a cigareta 2…

19.03.2024 - 19.03.2024
Masarykův kulturní dům…

Akční scénické čtení

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete