Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 3. – 5. ledna 2014: Fenomén Igráček, dobrodružné mraveniště nebo kurz vaření

První lednový víkend se na mnoha místech završí oslavy Vánoc a to především tříkrálovými průvody, například toho pražského se můžete zúčastnit v neděli na Pražském hradě. Můžete ale také vyrazit na výstavu Fenomén Igráček do Žatce nebo na dobrodružné Mraveniště do Písku. Zajímavá je také výstava Hračky ze staré půdy, která současným dětem přiblíží, s čím si hráli jejich rodiče a prarodiče.

První lednový víkend se na mnoha místech završí oslavy Vánoc a to především tříkrálovými průvody, například toho pražského se můžete zúčastnit v neděli na Pražském hradě. Můžete ale také vyrazit na výstavu Fenomén Igráček do Žatce nebo na dobrodružné Mraveniště do Písku, které tento víkend končí. Zajímavá je také výstava Hračky ze staré půdy, která současným dětem přiblíží, s čím si hráli jejich rodiče a prarodiče.

Praha

Pražská zoologická zahrada připravila pro děti v sobotu zábavný program. Děti tady z donesených rolí od toaletního papíru nebo papírových kobercových rour budou vyrábět hračky pro zvířátka. Jestli je i vaše dítko tvořivé, máte na sobotu jasný program. Ale pokud snad raději vaše dítě pomáhá v kuchyni, pak ho vezměte do Alcronu na kurz vaření pro děti. Naučí se dělat pizzu a několik dalších pokrmů a to vše pod vedením zkušených kuchařů z týmu Romana Pauluse. V předvečer svátku Tří králů, tj. tuto neděli se můžete od půl čtvrté vypravit spolu se Třemi králi na pochod z Arcibiskupského paláce na Hradčanském náměstí až na Loretánské náměstí. Pochod doprovodí velbloudi a milovníky kultury jistě potěší produkce koled a prohlídka malebných jesliček v kostele P. Marie v klášteře u Kapucínů.

Středočeský kraj

Tři králové zavítají v neděli do Muzea lidových staveb v Kouřimi. Tradiční Vánoce tak vyvrcholí Obchůzkou s Tříkrálovou kolední hrou. Dále se můžete těšit na tematické výtvarné a řemeslné dílny pro děti i dospělé: betlémské hvězdy z drátu i slámy, svaté obrázky – podmalba na skle, vonné františky, domácí karamelky, krepové růže, tříkrálové jesličky a mnoho dalšího. Hravé divadelně hudební odpoledne pro velké i malé si můžete užít v neděli v Mělníku. Sraz je v 15 hodin u Husova domu a odtud se se Třemi králi můžete vydat do Betléma pozdravit právě narozeného Ježíška. Prohlédneme si betlémy také v kostele sv. Ludmily a v chrámu sv. Petra a Pavla. Na závěr je připraveno občerstvení v Rodinném centru Kašpárek.

Jihočeský kraj

Dobrodružná výstava Mraveniště zažije tento víkend svou derniéru. Na úspěšné písecké výstavě se můžete naposledy tento víkend na chvíli cítit jako mravenci v obřím mraveništi. Přijďte od 9 do 17 hodin do Sladovny – galerie hrou na Velké náměstí. V klášteře Zlatá koruna si můžete v sobotu vychutnat Tříkrálový koncert. V klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie vystoupí od 16 hodin pěvecký sbor Musica Divina.

Plzeňský kraj

Celý víkend můžete s dětmi zavítat na výstavu Angličáci Matchbox, kterou pořádá Západočeské muzeum v Plzni. Od 10 do 18 hodin si zde můžete prohlédnout autíčka, s nimiž si hrálo už několik generací. Ve speciální herní zóně si s nimi můžete pohrát dokonce přímo na místě. Výstava je připravena v hlavní budově muzea v Kopeckého sadech. Benefice Nadace pro transplantaci kostní dřeně se uskuteční v neděli formou Tříkrálového koncertu. Ten se uskuteční od 17:00 ve výstavní síni Masné krámy a vystoupí na něm sbor KoMar.

Karlovarský kraj

O víkendu se můžete vypravit na výstavu nazvanou Kabinet kuriozit. Je plná rarit ze sbírek Muzea Cheb. Expozici můžete navštívit v obou víkendových dnech mezi 9 a 17 hodinou v budově muzea na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Děti se zde dozvědí odpovědi na spoustu zajímavých otázek.

Ústecký kraj

V sobotu vyrazte na děčínský zámek, kde se od 15 hodin můžete zúčastnit Čtení pohádkových příběhů z Jizerských hor pro všechny malé i velké koledníky. O přestávce se pak budou vyrábět pravé tříkrálové koruny. Tento víkend máte poslední šanci pro zhlédnutí výstavy Fenomén Igráček v hlavní budově žateckého muzea v Husově ulici a to od 13 do 17 hodin. Na jinou výstavu můžete vyrazit do Oblastního muzea v Moste, která nese název Vánoce s Merkurem. Ať už si o víkendu přijdete jen prohlédnout hotové stavby, nebo zkusit vlastní zručnost, určitě se budete bavit.

Liberecký kraj

V sobotu a v neděli máte poslední příležitost spatřit vánočně vyzdobený zámek Sychrov. Na prohlídkách můžete vidět také původní historické betlémy a vánoční stromečky zkrášlené ručně malovanými ozdobami. V Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou vás jistě zaujme výstava s příhodným názvem Skleněná ZOO. V sobotu i v neděli si můžete prohlížet skleněné vánoční ozdoby v Galerii Belveder v Mlýnské ulici. Prohlédnete si tady stovky křehkých zvířátek - skutečných i pohádkových.

Královéhradecký kraj

Jestli jste už delší dobu nepodnikli výlet na Sněžku, možná je právě teď ten správný čas. Vyjeďte sem s dětmi novou lanovkou, která je v provozu od 8 do 18 hodin, a to po oba víkendové dny. Legendární swingový Glenn Miller Orchestra odehraje v neděli v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové svůj první koncert v rámci svého turné po Česku. Jistě jde o událost, kterou byste si neměli nechat ujít.

Pardubický kraj

Na Palackého náměstí v Poličce přijedou v sobotu Tři králové na koních. Kašpar, Melichar a Baltazar se společně pokloní Svaté rodině, kterou bude představovat pěvecký sbor Poupata. Zájemci uvidí divadelní představení živého betlému. Program, který začne v půl čtvrté, doplní vystoupení dětí z mateřské školy.

Kraj Vysočina

Náměšť nad Oslavou ožije v sobotu tradičním průvodem Tří králů. V 10 hodin se všichni sejdou před radnicí. O uvítání na náměstí se postarají farář spolu se starostou města. Průvod se poté přesune k jesličkám ve farním dvoře. Ukázat svým potomkům, s jakými hračkami si děti hrály před desítkami let, můžete o víkendu na výstavě Hračky ze staré půdy v jihlavském Muzeu Vysočiny na Masarykově náměstí.

Olomoucký kraj

V sobotu i v neděli zavítejte s dětmi do šumperského Vlastivědného muzea na výstavu Jak se rodí Večerníčci. Budou zde moci přihlížet televiznímu natáčení, nebo si vyzkoušet animace kreslených postaviček a loutek.

Jihomoravský kraj

V sobotu i v neděli tu můžete navštívit Hanáckou národní výstavu psů o Pohár zvěrokruhu. Devátý ročník výstavy s mezinárodní účastí všech plemen se na brněnském výstavišti koná poprvé. Akce se dosud konala v Olomouci. Zároveň bude probíhat prodejní výstava chovatelských potřeb a krmiv.

Zlínský kraj

Na čem si při lázeňských pobytech pochutnávali naši předkové, odhaluje výstava nazvaná Lázeňské menu. Zájemci ji najdou v Muzeu luhačovického Zálesí až do poloviny října letošního roku. Expozice ukazuje zaniklé lázeňské restaurace na dobových fotografiích stejně jako jejich nabídku pokrmů. Valašské krysy jsou hrdinové večerníčkové série Krysáci. Na výstavu, která představuje trojrozměrné scény z těchto televizních příběhů se můžete naposledy vypravit tento víkend do Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Moravskoslezský kraj

Pokud váháte kam vyrazit s dětmi v tomto kraji, pak zkuste Areál Ski Karlov, který nabízí zábavu pro celou rodinu. Lyžování je tu vhodné pro děti od dvou let, pro malé sportovce je připravena ski-škola, speciální koutek, odvoz na svah a mnoho dalšího. Lyžovat v tomto areálu na Bruntálsku můžete celý víkend do 16 hodin, ale i večer od 18 do 21 hodin.

 

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete