Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Bílé kameny u Jítravy

Rynoltice

Kamenný útvar Bílé kameny se nachází na zelené turistické značce zhruba 1 km od obce Jítrava nedaleko Jablonného v Podještědí.Při troše fantazie nám pohled na Bílé kameny od silnice mohou připomínat stádo slonů, podle toho se jim také občas říká Sloní kameny. Jde o nápadně bílé skalky vysoké 10-15 m z křemitých druhohorních kvádrových pískovců. Na vrchu jedné skalky je oválná mísa s odtokových ka…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Rynoltice
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Liberec
Obec
Rynoltice
Telefon

Kamenný útvar Bílé kameny se nachází na zelené turistické značce zhruba 1 km od obce Jítrava nedaleko Jablonného v Podještědí.

Při troše fantazie nám pohled na Bílé kameny od silnice mohou připomínat stádo slonů, podle toho se jim také občas říká Sloní kameny. Jde o nápadně bílé skalky vysoké 10-15 m z křemitých druhohorních kvádrových pískovců. Na vrchu jedné skalky je oválná mísa s odtokových kanálkem. Zdejší oblast byla v druhohorách dnem křídového moře, v něm se ukládaly různé sedimenty. V tomto případě se jednalo o křemité pískovce s nápadně čistými zrny křemene. Po ústupu moře a při alpském vrásnění byly tyto vrstvy zdviženy. Pak začala erozní činnost a většina materiálu byla odnesena. Zůstala jen skupina dnešních skalek.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Královský košt Liberec 2024

29.11.2024 - 29.11.2024
Liberec

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete