Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Františkovy Lázně

Františkovy Lázně

Františkovy Lázně je město v Karlovarském kraji v okresu Cheb. Má přes 5 000 obyvatel. Františkovy Lázně jsou nejmenším z tzv. "Západočeského lázeňského trojúhelníku". Jejich poloha blízko hranice se SRN a nedaleko historického Chebu z nich dělá velmi přitažlivou turistickou destinaci. Do dnešní doby si zachovaly ráz lázeňského města z přelomu 19. a 20. století, kdy bylo evropské lázeňs…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Františkovy Lázně
Oblast
Severozápad
Kraj
Karlovarský kraj
Okres
Cheb
Obec
Františkovy Lázně
Telefon

Fotogalerie k článku

Františkovy Lázně je město v Karlovarském kraji v okresu Cheb. Má přes 5 000 obyvatel. Františkovy Lázně jsou nejmenším z tzv. "Západočeského lázeňského trojúhelníku". Jejich poloha blízko hranice se SRN a nedaleko historického Chebu z nich dělá velmi přitažlivou turistickou destinaci. Do dnešní doby si zachovaly ráz lázeňského města z přelomu 19. a 20. století, kdy bylo evropské lázeňství na svém vrcholu.

Léčivé účinky tamějších pramenů jsou známy od 15. století. Dříve než byly založeny vlastní lázně, byla historie místa spojena s dějinami nejstaršího Františkova pramene, dříve známého jako Slatinná kyselka. Jeho věhlas se začal šířit světem. Kyselka byla rozvážena v keramických lahvích do celé Evropy, takže její popularita stále rostla. Po Třicetileté válce vyvstal problém s rostoucím počtem lázeňských hostů. Ti byly ubytováni v Chebu, zatímco pramen leží 6 km od města. Byl proto vystavěn malý lázeňský komplex přímo u pramene. Samotné Františkovy lázně byly založeny 27. dubna 1793 jako Ves císaře Františka a v roce 1807 jim byl úředně přiznán název Františkovy Lázně. Pojmenovány jsou podle císaře Františka I., který je považován za jejich zakladatele. O třináct let později získávají statut města. Z počátečních venkovských lázní s jedním - Františkovým pramenem, dřevěnou kolonádou, několika lázeňskými domy a Společenským domem se velice rychle staly jedny z nejvyhledávanějších evropských lázní. Na konci století jsou již Františkovy Lázně rozlehlým zahradním městem s výstavními lázeňskými domy a v této podobě se dochovaly do dnešních dnů.

V roce 1992 jsou Františkovy Lázně vyhlášeny díky své slohové čistotě městskou památkovou rezervací a začíná zcela nová kapitola v dějinách města. Symbolem Františkových Lázní je socha malého chlapce s rybou. Lázeňská promenáda, která je empírová a klasicistní, je obklopena anglickými parky a sady. Dominantou města je Společenský dům - INGO Casino, divadlo Boženy Němcové, Městské muzeum, tzv. Podivná rozhledna, pseudogotická stavba je napodobeninou středověkého hradu a sakrální stavby, barokní kostel sv. Jakuba, kostel povýšení sv.Kříže a pravoslavný kostel sv. Olgy. Pro lázeňské hosty je k dispozic devět pramenů – Františkův, Luisin, Studený, Solný, Luční, Glauber III, IV., Kostelní a pramen Natálie.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Rádio Ivo: Život nedoceníš 2024 - C…

05.04.2024 - 05.04.2024
Františkánské nám 30/1,…

Galerie 4 zve do Klubu G4 na improvizovanou rozhlasovou hru Rádio Ivo: Život nedoceníš.

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete