Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hrad Grabštejn

Chotyně

Hrad Grabštejn, přestavěný na zámek, stojí na návrší u Hrádku nad Nisou a zároveň v těsné blízkosti stejnojmenné obce. Hrad je přístupný v otevíracích hodinách.Historie hraduObdobí založení hradu je značně nejisté, snad se tak stalo v polovině 13. století. Zakladatelé jsou taktéž neznámí. Neplachova kronika nás informuje, že Přemysl Otakar II. hrad odňal neznámému šlechtici a daroval jej pánům z …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Chotyně
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Liberec
Obec
Chotyně
Telefon

Hrad Grabštejn, přestavěný na zámek, stojí na návrší u Hrádku nad Nisou a zároveň v těsné blízkosti stejnojmenné obce. Hrad je přístupný v otevíracích hodinách.

Historie hradu

Období založení hradu je značně nejisté, snad se tak stalo v polovině 13. století. Zakladatelé jsou taktéž neznámí. Neplachova kronika nás informuje, že Přemysl Otakar II. hrad odňal neznámému šlechtici a daroval jej pánům z Donína. Donínové na hradě seděli až do roku 1562. Za nich byl Grabštejn několikrát obléhán a třikrát dobyt. V roce 1430 jej dobylo vojsko pod vedením Mikuláše z Kaišperka, následně odtud sužoval loupeživými nájezdy okolí. Po jeho zajetí hrad okupoval Jan Čapek ze Sán, zabývající se toutéž násilnou činností. Lužická města, ohrožována velmi těmito výpady, vyzbrojila vojsko a hrad dobyla podruhé. Do třetice se nekalé zbojnické činnosti věnoval i Václav z Donína, právoplatný majitel hradu, a proto byl hrad potřetí lužickými vojsky dobyt roku 1450.

V roce 1562 zadlužený hrad zakoupil Jiří Mehl ze Střelic a nechal jej v letech 1566–1586 přestavět na renesanční zámek. Upravena byla také kaple sv. Barbory, dnes řazená mezi nejpůsobivější renesanční prostory českého venkova. V roce 1586 Jiří Mehl Grabštejn prodal Ferdinandu Hoffmannovi z Grünbühlu. Poté se majitelé, mezi nimiž byli například Černousové, Trauttmannsdorffové a Gallasové, často střídali. Za třicetileté války zámek nejprve roku 1622 vyhořel a roku 1645 se jej zmocnilo švédské vojsko. V roce 1655 bylo proto na přímý rozkaz císaře Leopolda I. zbouráno bývalé hradní opevnění.

V roce 1782 proběhly další stavební úpravy, v roce 1843 horní zámek, v té době jen nepravidelně využívaný, vyhořel a byl snížen o jedno patro. Dolní zámek, bývalé podhradí a později renesanční úřednický dům, si Clam-Gallasové nechali v roce 1818 upravit na letní sídlo a doplnit rozlehlým parkem. V roce 1945 se Grabštejn stal majetkem Československé republiky. Horní zámek je od roku 1992 zpřístupněn veřejnosti, dolní slouží jako kasárna a výcvikové středisko pro služební psy.

Dispozice hradu

Hradní dispozice byla ve středověku dvojdílná. Jádru dominoval okrouhlý volně stojící bergfrit a na protilehlé severní straně se nacházel trojprostorový palác o dvou patrech. V 15. století nádvoří zaplnily další objekty. Předhradí pak obsahovalo další objekty, později v hradbě přibyly dvě polookrouhlé, dovnitř otevřené dělostřelecké bašty. O renesančních a mladších přestavbách již byla řeč výše.

Tipy na výlet

Výlet si můžete udělat na kamenný útvar Bílé kameny u Jítravy, Krkavčí skály, zříceninu hradu Roimund nebo na zříceninu hradu Starý Falkenburg. U Chrastavy najdete repliku venkovského velmožského sídla - Curia Vítkov a mnoho dalšího.

Ubytovat se můžete v Hrádku nad Nisou.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Královský košt Liberec 2024

29.11.2024 - 29.11.2024
Liberec

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete