Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel Navštívení Panny Marie - Svitavy

Svitavy

Římskokatolický kostel Navštívení Panny Marie se nachází v horní části Náměstí Míru.Původně gotický kostel vznikl kolem roku 1250. V roce 1421 se do města přestěhovala litomyšlská biskupská kapitula a kostel se tak stal klášterním. Premonstrátský řád zde založil i špitál, který stával poblíž kostela a byl s ním spojen podzemní chodbou. Kostel byl během 15. a 16. století několikrát upravován. V ro…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Svitavy
Oblast
Severovýchod
Kraj
Pardubický kraj
Okres
Svitavy
Obec
Svitavy
Telefon

Fotogalerie k článku

Římskokatolický kostel Navštívení Panny Marie se nachází v horní části Náměstí Míru.

Původně gotický kostel vznikl kolem roku 1250. V roce 1421 se do města přestěhovala litomyšlská biskupská kapitula a kostel se tak stal klášterním. Premonstrátský řád zde založil i špitál, který stával poblíž kostela a byl s ním spojen podzemní chodbou. Kostel byl během 15. a 16. století několikrát upravován. V roce 1781 postihl město rozsáhlý požár, který vážně poničil i stavbu kostela, proto bylo rozhodnuto o zásadní přestavbě. Ta kostelu vtiskla dnešní pozdně barokní podobu. Přestavbu řídil litomyšlský stavitel Matěj Rosa. Tehdy byla prodloužena chrámová loď, z jižní strany byl připojen přístavek a nově byl vybaven i interiér.

Obrazová výzdoba oltářů pochází od Georga Tönnigera a Huberta Maurera. Člen vídeňské malířské akademie Hubert Mauer je autorem obrazu Navštívení Panny Marie nad hlavním oltářem. Obrazy postranních oltářů maloval pod dohledem Huberta Mauera Georg Tönninger. Brněnští umělci Andreas Schweigel, Johann Beil a Anton Joch vytvořili sochy sv. Petra a Pavla po stranách  hlavního oltáře a andělů, kazatelnu, křtitelnici s baldachýnem a varhanní skříň. Varhany sami pochází od mistra Johanna Staudingera z roku 1798. Po vysvěcení v roce 1804 se kostel stal farním. Poslední komplexní rekonstrukce probíhala v letech 1993-1994.

Kostelní věž slouží jako vyhlídková, o její prohlídku lze požádat v informačním centru na Náměstí Míru či v Městském muzeu a galerii.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Svitavský vandr 2024 - Svitavy

22.06.2024 - 22.06.2024
Chata Rosnička

Přidejte se ke konání prvního ročníku turistické akce Svitavský vandr!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete