Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel Proměnění Páně - Bílý Újezd

Bílý Újezd

Zdejší kostel byl v minulosti založen jako dřevěný opevněný s kamennou věží pro zvýšení bezpečnosti mezi skuhrovským a cháborským hradem. Ve druhé polovině 13. století byl nahrazen zděným raně gotickým kostelem s románskými prvky. Během husitských válek zpustnul a dostal se do špatného stavu. Později byl několikrát upravován a jeho dnešní podoba je výsledkem novorománské přestavby kolem roku 1896…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Bílý Újezd
Oblast
Severovýchod
Kraj
Královéhradecký kraj
Okres
Rychnov nad Kněžnou
Obec
Bílý Újezd
Telefon

Zdejší kostel byl v minulosti založen jako dřevěný opevněný s kamennou věží pro zvýšení bezpečnosti mezi skuhrovským a cháborským hradem. Ve druhé polovině 13. století byl nahrazen zděným raně gotickým kostelem s románskými prvky. Během husitských válek zpustnul a dostal se do špatného stavu. Později byl několikrát upravován a jeho dnešní podoba je výsledkem novorománské přestavby kolem roku 1896.

Nejstarší částí kostela je obvodové zdivo presbytáře, jednolodního kostela s pětobokým presbytářem a sakristií po jeho levé straně. Nad ní bývala kdysi panská oratoř, přístupná po vnějším schodišti při lodi kostela.

V interiéru se nachází oltář s figurální plastikou Proměnění Krista na hoře Tábor (1747) Ve zdivu je pak zasazeno šest kamenných náhrobníků Mladotů a Ostrovských.

Do areálu kostela se vstupuje hranolovou zvonicí postavenou v 16. století. Na její střeše je zaseknutá sekera. Ta je tu na paměť toho, že zachránila život jednomu řemeslníkovi. Když se řítil dolů naposlední chvíli se mu ji podařilo zaseknout do krytiny.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Den v růžovém na zámku 2024 - Doudl…

22.06.2024 - 22.06.2024
Doudleby nad Orlicí

Největší degustace frizzante a růžových vín v České republice. Premiéra na zámku.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete