Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Křivoklát

Křivoklát

Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů, jehož počátky sahají do 12. století.Přemyslovci na lovuSoučasný rozsáhlý gotický královský hrad vznikl ve 13. století na místě staršího raněstředověkého hradu, zmiňovaného poprvé roku 1190. Křivoklát patří do rodiny hradů, které zakládali Přemyslovští panovníci v době kdy jejich moc stoupala, tedy ve 13. století. P…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Křivoklát
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Rakovník
Obec
Křivoklát
Telefon

Fotogalerie k článku

Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů, jehož počátky sahají do 12. století.

Přemyslovci na lovu

Současný rozsáhlý gotický královský hrad vznikl ve 13. století na místě staršího raněstředověkého hradu, zmiňovaného poprvé roku 1190. Křivoklát patří do rodiny hradů, které zakládali Přemyslovští panovníci v době kdy jejich moc stoupala, tedy ve 13. století. Pro svou výhodnou pozici v rozsáhlých křivoklátských lesích byl panovníky velice oblíben a využíván především jako hrad lovecký. Jako místo svého odpočinku si ho oblíbil Václav I., Přemysl Otakar II. a zejména Václav IV. Své dětství zde prožil Karel IV. (1319–1323). Hrad byl postupně přistavován a rozšiřován, přibývaly paláce, věže i hradby.

Za husitských válek byl poničen a nový lesk mu pak vrátila pozdně gotická přestavba za Vladislava Jagellonského na přelomu 15. a 16. století. Tehdy hrad získal podobu, v níž se v hlavních rysech dochoval dodnes. Éra křivoklátské slávy prakticky skončila s nástupem Habsburků na český trůn, kteří jej proměnili ve státní vězení. Roku 1643 hrad zachvátil požár. Poté chátral a střídal majitele, jedni byli například Valdštejnové.

Hradní kaple, černá kuchyně...

Romantismus 19. století a zejména majitelé hradu Fürstenberkové, kteří hrad drželi až do roku 1929 přivedli hrad k záchraně jeho puristickou rekonstrukcí. Jádrem hradu je horní nádvoří s válcovou Velkou věží, hranolovou prochoditou věží a trojkřídlým palácem s kaplí. Interiéry tvoří nádherná hradní kaple, královský a rytířský sál s výstavou gotického malířského a sochařského umění, knihovna obsahující na 52 tisíc svazků, bohaté fürstenberské muzeum a obrazárna, proslulé vězení a mučírny s mučícími nástroji, monumentální věž s loveckými sbírkami a výhledem do okolí.

Je možná příjemná procházka po hradbách či výstup na věž Huderku s vyhlídkovým ochozem a černou kuchyní v jejím vnitřku. To vše je viděno na Křivoklátě, který je vzdálen 50 km od Prahy a je situován v údolí Rakovnického potoka, nedaleko řeky Berounky.

Hrad Křivoklát žije neobyčejně pestrým kulturním životem. Výlet určitě spojte s návštěvou Hamousova statku ve Zbečně!

Ubytovat se můžete přímo v obci Křivoklát.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Rakovníku | duben 2024

23.04.2024 - 23.04.2024
Na Sekyře 2377, Rakovník

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Halina Pawlowská 2024 - Manuál zral…

21.05.2024 - 21.05.2024
Rakovník

Jedinečná talk-show Haliny Pawlowské - MANUÁL ZRALÉ ŽENY.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete