Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Muzeum Českého ráje v Turnově

Turnov

Od roku 1886 shromažďuje Muzeum Českého ráje v Turnově doklady o kulturním a dějinném vývoji regionu i města. Bohaté sbírky tvoří fondy archeologie, etnologie, mineralogie, historie, umění a archiválií.To, čím se turnovské muzeum vymyká z řady regionálních vlastivědných muzeí, je jeho specializace na dokumentaci, zpracování a sběr drahých kamenů. Mineralogická pestrost regionu a téměř čtyřsetletá…

Adresa a kontaktní informace

Od roku 1886 shromažďuje Muzeum Českého ráje v Turnově doklady o kulturním a dějinném vývoji regionu i města. Bohaté sbírky tvoří fondy archeologie, etnologie, mineralogie, historie, umění a archiválií.To, čím se turnovské muzeum vymyká z řady regionálních vlastivědných muzeí, je jeho specializace na dokumentaci, zpracování a sběr drahých kamenů. Mineralogická pestrost regionu a téměř čtyřsetletá tradice broušení drahých kamenů a zlatnictví v Turnově poskytují základ k odborné výzkumné práci překračující hranice regionu i naší země.

V roce 2001 bylo Muzeum Českého ráje za své aktivity oceněno výroční cenou kultury města Turnova, tzv. "Turnovskou peckou". V témže roce bylo evropskou komisí EMYA nominováno na cenu "Evropské muzeum roku".

Stálá expozice

  • K nejzajímavějším patří kolekce minerálů melafyrových dutin, známých pod označením drahé kameny (achát, jaspis, křišťál, ametyst, záhněda) z oblasti Kozákova a dalších významných lokalit Podkrkonoší.
  • Rozmanitost barev a estetické vlastnosti šperkových výbrusů lze obdivovat v kabinetu drahých kamenů - ukázky z lokalit celé České republiky i z nalezišť světových.
  • Granátová kolekce přibližuje pyrop - český granáti historický vývoj tohoto typického českého šperku.
  • Ojedinělou řemeslnou tradici města představuje vývoj turnovského kamenářství.
  • Kulturní dějiny kraje mapují významné osobnosti Turnovska (barokní hudební skladatel Václav Karel Holan Rovenský, početná generace obrozenců, malíři Jan Prousek, Karel Vik, profesoři Univerzity Karlovy J. Pekař, J. V. Šimák a J. Patočka).
  • Malebnost oblasti středního Pojizeří podtrhuje bohatá národopisná expozice. Za návštěvnickou raritu lze považovat obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou (olej, 10x8,5 m), malovaný M. Alšem, Vojt. Bartoňkem, K. V. Maškem a V. Jansou pro expozici Klubu českých turistů (Českoslovanská národopisná výstava, Praha 1895).

Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova

Ve vzdálenosti 3 km od Turnova (směr Železný Brod - silnice E65, vlaková zastávka Turnov-Dolánky) se nachází Dlaskův statek - typická a vzácně dochovaná ukázka formy pojizerského domu. Bývalá svobodnická usedlost a rychta byla postavena v malebném údolí řeky Jizery v roce 1716.

Tip na cestu

Město Turnov leží 90 km na severovýchod od Prahy a 25 km jižně od Liberce (příjezd od Prahy po silnici E 65, od Liberce po E 442). Muzeum Českého ráje se nachází v památkové zóně města Turnova, ve Skálově ulici čp. 71, 100 m od náměstí Českého ráje, cca 5 minut od autobusového nádraží a 20 minut od vlakového nádraží. Skálova ulice poskytuje omezené parkování pro osobní vozidla, pro autobusy je 50 m od budovy muzea vyhrazeno jedno stání.Pro invalidy je k dispozici stání ve dvoře.

Kontakt

Skálova 71

511 01 Turnov

Tel: +420 481 322 106, fax: +420 481 325 277

E-mail: mail@muzeum-turnov.cz

www.muzeum-turnov.cz

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Sváteční auto moto farmářské a bleš…

28.10.2024 - 28.10.2024
Obec Tuhaň na Semilsku…

Akce s více než 45letou tradicí, dříve známá pod názvem - ,,burza Chuchelna,,. Nyní v obci Tuhaň na Semilsku, rodná…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete