Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Pusté kostely u Velenic

Velenice

Bývalé podzemní lomy ve kterých se těžil písek pro blízké brusírny zrcadel se nacházejí při silnici spojující obce Svitava a Velenice, zhruba necelý kilometr od obce Sviatava.Potřebné druhy písku byly získávány plavením, vytěženého z asi 1,5 m mocné vrstvy pískovce. Za zhruba 150 let těžby vznikly v pískovcových skalách u Velenic rozsáhlé labyrinty podzemních prostor, zajištěné proti zřícením ska…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Velenice
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Česká Lípa
Obec
Velenice
Telefon

Fotogalerie k článku

Bývalé podzemní lomy ve kterých se těžil písek pro blízké brusírny zrcadel se nacházejí při silnici spojující obce Svitava a Velenice, zhruba necelý kilometr od obce Sviatava.

Potřebné druhy písku byly získávány plavením, vytěženého z asi 1,5 m mocné vrstvy pískovce. Za zhruba 150 let těžby vznikly v pískovcových skalách u Velenic rozsáhlé labyrinty podzemních prostor, zajištěné proti zřícením skalními pilíři. Největší z podzemních lomů se nachází cca 150 m od zrcadlárny v severním svahu údolí. Prostory zasahují až 60 m do nitra skály, na šířku mají přibližně 140 m a výšku až 3,5 m. Strop jeskyně podpírá 30 mohutných pilířů. Za druhé světové války měla být do tohoto lomu přestěhována výroba leteckého koncernu Weser z polského města Kalisch. Aby se zde mohly vyrábět rychlopalná letecká děla, byly pozdemní prostory upraveny vybetonováním podlah a zděnými přepážkami prostor rozdělen do několika částí. Původně zde mělo pracovat několik set dělníků, ale nakonec zde pracovalo jen pár desítek lidí. Po válce až do konce 80. let 20. století sloužily prostory jako sklad zeleniny. V roce 2002 posloužily k netradiční oslavě svatojánské noci a o rok později zde byla otevřena motorkářská hospoda.

Další rozsáhlý podzemní lom se nachází 250 m západně od Velenické zrcadlárny. Tento menší lom který je označován jako Pustý kostel si zachoval svoji původní podobu. Z okrouhlého prostoru se sestupuje do jeskyně, jejíž dno je 1,5 – 2 m pod povrchem. Snižující se strop podpírá 16 skalních pilířů. I zde se nacházejí zbytky zdí pocházející z doby, kdy byla část jeskyně upravena na sklad.

Vpravo od vchodu na malé skalce se nachází vytesaný reliéf Ukřižování od neznámého autora.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Za kvetoucí měsíčnicí 2024 - Česká …

18.05.2024 - 18.05.2024
start a cíl kino Hvězda

Tradiční turistická a cykloturistická akce vedoucí nádhernou přírodou okolí Kamenického Šenova, Lužickými horami a…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete