Statistika našeho portálu

  • 102 177 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Rozhledna Královka

Bedřichov

Rozhledny jsou symbolem Jizerských hor. Jednou z nich je i rozhledna Královka (859 metrů), která se tyčí nad střediskem zimních sportů Bedřichovem. Ze všech jizerskohorských rozhleden je Královka nejznámější.Jizerskohorská perlaKe svému jména přišla chybným překladem jména původního osadníka Josefa Königa, který si zde roku 1806 postavil dům. Dnešní rozhledna měla dřevěnou předchůdkyni. …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Bedřichov
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Jablonec nad Nisou
Obec
Bedřichov
Telefon

Fotogalerie k článku

Rozhledny jsou symbolem Jizerských hor. Jednou z nich je i rozhledna Královka (859 metrů), která se tyčí nad střediskem zimních sportů Bedřichovem. Ze všech jizerskohorských rozhleden je Královka nejznámější.

Jizerskohorská perla

Ke svému jména přišla chybným překladem jména původního osadníka Josefa Königa, který si zde roku 1806 postavil dům. Dnešní rozhledna měla dřevěnou předchůdkyni. Ta vznikla roku 1888 a byla to jednoduchá trámová konstrukce vysoká 19 metrů. Stala se rychle oblíbeným turistickým cílem a tak byla rozšířena o malé pohostinství. Roku 1906 byla stržena při vichřici. O pouhý rok později zde už stála její náhrada.

Dnešní krásná kamenná rozhledna postavena díky Německému horskému spolku pro Ještědské a Jizerské hory. Je vysoká 24 metrů a na vyhlídkovou plošinu vede 102 schodů. Kdo je zdolá je odměněn nádherným kruhovým výhledem a jeho oko spočine nejen na jizerskohorských vrcholech, přehradách a dalších rozhlednách, ale také na Krkonoších, Ještědu, Českém ráji a dokonce dohlédne i za hranice do Polska.

V letech 1934-36 na ni stavebně navázala nová horská chata, která nahradila původní dřevěnou boudu, která po čtyřiceti letech služby lehla popelem. Pamětní deska připomíná kulturní manifestaci českých a německých dělníků konanou 16. června 1935, kdy se tu sešlo na 15 tisíc lidí. Na Královce také vznikl tradiční "Třívěžový pochod", což je trasa vedoucí z Královky přes Slovanku na Bramberk. Rozhledna je přístupná v letní i zimní sezóně a jejího rozhledu rádi využiji cyklisté, běžkaři i pěší, kteří v přilehlé restauraci obnovují své síly.

Výhled

  • sever: Jizerské hory - Černá hora a Jizera
  • východ: Krkonoše
  • jih: Proseč, Jablonec, Trosky, Bramberk
  • západ: Bedřichov, Ještěd

Popis cesty

Rozhledna Královka stojí přímo nad Bedřichovem, Nejlepší cesta je z Jablonce nad Nisou po silnici do Bedřichova. Zde u tenisových kurtů zaparkovat a vydat se po turistické značce na vrchol. Délka trasy je asi 1,5 km.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 16. duben

Dnes má svátek Irena

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete