Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Rozhledna Svatobor u Sušice

Sušice

Hora Svatobor (845 m. n. m.) se tyčí nad historickým městem Sušicí.V historii druhá rozhledna, ale stále stejnáNa jejím vrcholu jsou hned tři věže. Dva telekomunikační stožáry a především štíhlá kamenná rozhledna. Je to v historii již druhá, která byla na Svatoboru postavena, ale stavitelé té současné byli věrni tradici a vystavěli ji v identické podobě jako původní. Ta nabídla prvním turistům vý…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Sušice
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Klatovy
Obec
Sušice
Telefon

Fotogalerie k článku

Hora Svatobor (845 m. n. m.) se tyčí nad historickým městem Sušicí.

V historii druhá rozhledna, ale stále stejná

Na jejím vrcholu jsou hned tři věže. Dva telekomunikační stožáry a především štíhlá kamenná rozhledna. Je to v historii již druhá, která byla na Svatoboru postavena, ale stavitelé té současné byli věrni tradici a vystavěli ji v identické podobě jako původní. Ta nabídla prvním turistům výhled v roce 1900. O její výstavbu se zasloužil KČT ze Sušice spolu s okrašlovacím spolkem. Postavena byla sice již v roce 1898, ale čekalo se na dostavbu přilehlého turistického objektu, protože přáním bylo otevřít obě stavby najednou. Rozhledna měla tvar majáku zakončeného cimbuřím a bylo vysoká 25 metrů. V roce 1906 byla její vrcholová část zastřešena, aby chránila návštěvníky před větrem a deštěm. Ovšem postupem let se rozhledna začala naklánět k severovýchodu. Důvodem bylo špatné podloží. Roku 1926 činila odchylka již jeden metr a ve zdivu se objevily trhliny. Zpevnění železnými pásy nepomohlo a tak musela být pro veřejnost uzavřena a připravovalo se její zbourání. Demolice měla být dokonce nafilmována, ale 4. května 1934 se při přípravných pracích zřítila sama.

Její náhrada nenechala na sebe dlouho čekat. Vyrostla již v srpnu toho roku a tyčí se do výše 31 metrů, rozhledový ochoz, na který vede 182 schodů, je umístěn 28 metrů nad zemí a nabízí kruhový rozhled přes přilehlou část Šumavy na jihu až k Středočeské vrchovině na severovýchodě. O rok později přibyla k rozhledně i horská chata v alpském stylu. Stejně jako rozhledna slouží dodnes. Rozhledna je otevřena po celý rok, dle otvírací doby. V blízkosti Sušice lze také navštívit rozhlednu na Sedle u Albrechtic.

Výhled

  • sever: Středočeská vrchovina
  • východ: Rabí, Sušice, Strakonicko a Písecko s rozhlednami, na obzoru Českomoravská vrchovina
  • jih: Sedlo, Kašperské hory, hřeben Šumavy
  • západ: Svojšice, Velhartice, severní část Šumavy

Popis cesty

Rozhledna Svatobor se nachází východně od Sušice. Chcete-li se dostat k rozhledně, jeďte ze Sušice na obec Hrádek. Z této silnice pak před Hrádkem odbočíte doleva na úzkou silničku, která vás přes obec Odolenov zavede až skoro k rozhledně.

Druhou variantou je pěší výstup. Od náměstí vede na rozhlednu červená turistická značka.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete