Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Ruční papírna ve Velkých Losinách

Velké Losiny

Velké Losiny ležící severně od města Šumperka v údolí řeky Desné jsou častým cílem turistů přijíždějících do jesenického podhůří. Jsou známé nejen svým krásným renesančním zámkem, staletou lázeňskou tradicí, ale také velkolosinskou ruční papírnou. Jedná se o jednu z nejstarších evropských papíren vyrábějících ruční papír. Začátek výroby ručního papíru na tomto místě lze klást do konce …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Velké Losiny
Oblast
Střední Morava
Kraj
Olomoucký kraj
Okres
Šumperk
Obec
Velké Losiny
Telefon

Fotogalerie k článku

Velké Losiny ležící severně od města Šumperka v údolí řeky Desné jsou častým cílem turistů přijíždějících do jesenického podhůří. Jsou známé nejen svým krásným renesančním zámkem, staletou lázeňskou tradicí, ale také velkolosinskou ruční papírnou. Jedná se o jednu z nejstarších evropských papíren vyrábějících ruční papír. Začátek výroby ručního papíru na tomto místě lze klást do konce 16. století.

Papírnu založil na svém panství Jan Starší ze Žerotína v 90. letech 16. století. Prvním dochovaným dokladem její činnosti je průsvitka z roku 1596 se žerotínským erbem, který tvoří lev s korunkou stojící na třech pahorcích. Od svého vzniku byl podnik až do 2. poloviny 18. století spjat s osudy velkolosinského dominia a jeho žerotínských držitelů. Výroba byla zaměřena především na výrobu psacího papíru. V roce 1778 mění papírna majitele, po více než 180 letech přestává být vlastnictvím Žerotínů. V tomto roce hrabě Jan Ludvík ze Žerotína prodává papírnu papírenskému mistrovi Matyáši Wernerovi mladšímu, který se projevil i jako zdatný podnikatel a zahájil éru rozkvětu losinské papírny. Výroba ručního papíru se ve Velkých Losinách udržela i v období rozvoje strojové tovární výroby koncem 19. a začátkem 20. století. V pozdější době se majitelé často střídali. Ale i přes rozmach strojové výroby si zdejší ručně vyráběný papír uchoval své uplatnění a byl stále žádán.

Velkolosinská manufaktura pracuje dodnes. Je jedna z nejstarších svého druhu v Evropě. Ruční papír se zde stále vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu. Díky své kvalitě se používá především ve výtvarném umění a také plní, ve formě dopisního papíru a obálek, reprezentativní funkci. Také je vyhledávaným materiálem k tisku bibliofilií a rovněž v knižní umělecké a restaurátorské praxi. Součástí výrony je i specializované Muzeum papíru zřízené v roce 1987. Návštěvníci muzea mají možnost shlédnout výstavu o historii papíru a manufaktury, včetně modelů různých technologických zařízení a také zmínky o čarodějnických proces v regionu v 17. století. prohlídkový okruh zahrnuje i návštěvu jednotlivých pracovišť, kde se výroba ručního papíru odehrává, s možností si tuto technologii i prakticky vyzkoušet.

Celý komplex papírny je tvořen hlavní budovou (její základní části, to je obvodové zdi, schodiště a krovy, pocházejí patrně z počátku 17. století, podoba fasády z roku 1825) a dalšími sedmi objekty, převážně barokního a klasicistního charakteru získaného v 18. a 19. století.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Velikonoce v muzeu 2024 - Šumperk

28.03.2024 - 28.03.2024
Hlavní 342/22, 787 31…

Na Zelený čtvrtek 28. března muzeum přichystalo již tradiční velikonoční akci, na které si děti vyzkoušejí zdobení…

Velikonoční Farmářský a řemeslný tr…

30.03.2024 - 30.03.2024
Náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na Velikonoční farmářské a řemeslné trhy v Úsově.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Moh…

16.04.2024 - 16.04.2024
Mohelnice

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Mohelnici.

Čarodějnické pohádky na zámku Úsov …

27.04.2024 - 27.04.2024
Zámecká 1, 789 73 Úsov

V sobotu 27. dubna od 9,30 do 15 hodin bude zámek Úsov zcela v moci čarodějnic.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete