Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Skalní hrad Čap

Tuhaň

Zaniklý skalní hrádek Čap stával na pískovcovém skalisku přibližně 1,5 km severozápadně od obce Pavličky. Z obce na krásné místo výhledu vede turistické značení.Historie hraduZakladatelem skalního hradu byl koncem 14. století pravděpodobně Jindřich Berka z Dubé. V roce 1402 Jindřich umírá a při příležitosti dělení jeho dědictví je hrad poprvé a naposledy zmiňován v písemných pramenech. Jeho novým…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Tuhaň
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Česká Lípa
Obec
Tuhaň
Telefon

Fotogalerie k článku

Zaniklý skalní hrádek Čap stával na pískovcovém skalisku přibližně 1,5 km severozápadně od obce Pavličky. Z obce na krásné místo výhledu vede turistické značení.

Historie hradu

Zakladatelem skalního hradu byl koncem 14. století pravděpodobně Jindřich Berka z Dubé. V roce 1402 Jindřich umírá a při příležitosti dělení jeho dědictví je hrad poprvé a naposledy zmiňován v písemných pramenech. Jeho novým majitelem se stal Jindřichův syn Václav Berka z Dubé, dlouho jej však nedržel, záhy jej prodal majitelům vedlejšího helfenburského panství. To byla jistě i příčina opuštění a následného zániku Čapu.

Podoba hradu

Podoba hradu, z větší části dřevěného, je pro nás doposud neznámá. Hradní areál je tvořen dvěmi výškově rozdílnými úrovněmi. V té nižší, severní, se nachází ve skále vytesaná cisterna a v té vyšší nevelká světnička. Na jihozápadě hradního areálu se nachází kyjovitý skalní útvar.

Tipy na výlet

Navštívit můžete nedaleký hrad Helfenburg, zříceninu hradu Chudý hrádek, skalní hrad Pustý zámek nebo zámek Nový Berštejn u obce Dubá.

Ubytovat se můžete v Úštěku.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Za kvetoucí měsíčnicí 2024 - Česká …

18.05.2024 - 18.05.2024
start a cíl kino Hvězda

Tradiční turistická a cykloturistická akce vedoucí nádhernou přírodou okolí Kamenického Šenova, Lužickými horami a…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete