Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Trojský zámek

Praha

Historie Trojského zámku.Osada Troja, kde se Trojský zámek nachází, se původně jmenovala Zadní a Horní Ovenec.Zdejší Trojský zámek je součástí rozsáhlého komplexu staveb a zahrad mezi ulicemi U Trojského zámku, Trojská, Pod Havránkou a Povltavská. Byl postaven v letech 1679 – 1685 stavitelem J. B. Matheyem pro hraběte Václava Vojtěcha ze Šternberka a jeho manželku Kláru z Mal…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
2/4, Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha
Telefon

Historie Trojského zámku.

Osada Troja, kde se Trojský zámek nachází, se původně jmenovala Zadní a Horní Ovenec.
Zdejší Trojský zámek je součástí rozsáhlého komplexu staveb a zahrad mezi ulicemi U Trojského zámku, Trojská, Pod Havránkou a Povltavská. Byl postaven v letech 1679 – 1685 stavitelem J. B. Matheyem pro hraběte Václava Vojtěcha ze Šternberka a jeho manželku Kláru z Malzanu. Jádro komplexu tvoří trojkřídlá budova. Její střed je o patro vyšší a obsahuje velký sál. Na západní a východní straně jsou příčná křídla a nad nimi vyhlídkové věže. Jižní strana zámku se vyznačuje dvouramenným schodištěm ozdobeným plastikami antického božstva předvádějících Boj s Titány. Plastiky jsou díly drážďanských sochařů P. Heermanna a J. J. Heermanna z let 1685 – 1703. Schodiště jsou dále vyzdobena poprsími antických bohů. Tato díla pochází z prvního desetiletí 18. století a jejich autorství je připisováno J. Brokoffovi. Interiér Trojského zámku zahrnuje nejkrásnější villegiatury postavené ve stylu římského barokního klasicismu v Praze.
V zámku byla také vybudována kaple, kterou zdobí fresky Povýšení Kříže a Kristovy pašije. Spolu s nástropními freskami v dalších místnostech zámku je vytvořili v letech 1689 – 1690 italští mistři, otec a syn, F. a G. Giovanni. Na výzdobě se podíleli i malíři A. a I. Godiny. Rovněž otec a syn. V posledním desetiletí 17. století zde ve velkém sále vytvořili Apoteózu Habsburků a řadu alegorických postav na chodbách zámku. Krom hlavní zámecké budovy jsou zde i budovy hospodářské. Zámecký park vytvořil ve francouzském stylu po roce 1689 J. Seeman. Je vyzdoben plastikami, kašnami a fontánami. Rozsáhlou adaptaci zámek prodělal ve druhé polovině 20. století.
Velká pozornost byla také věnována rozlehlé geometrické zahradě francouzského typu. Má hvězdicovitou osnovu cest s průhledy směřujícími k optickým cílům, to je k ústředním partiím zámku. Balustráda je zdobena velkými vázami z pálené hlíny s bystami římských císařů a s heraldickými šternberskými a malzanovskými motivy. Celý areál je chráněn zděným plotem.
K zámku kdysi patřil zámecký pivovar, velký panský mlýn, hospodářský dvůr a statek Pod Havránkou.

Současnost Trojského zámku.

Trojský zámek byl v 90. letech 20. století restaurován a nyní tvoří ideální prostředí pro sbírku českého malířství 19. století. Je zde také depozitář soch Galerie hlavního města Prahy. Trojský zámek je majetkem městské části Prahy 7.

Zajímavé akce v okolí

Dílna všímavosti: Ruka mine bok, sl…

25.04.2024 - 25.04.2024
Meditační zahrada HAMU

PREMIÉRA V Meditační zahradě HAMU S sebou: mobil a sluchátka

Noční běh pro Světlušku v Praze 2024

25.04.2024 - 25.04.2024
Výstaviště

Noční běh pro Světlušku se z Moravy přesouvá do hlavního města. K pátému letošnímu nočnímu běhu odstartují běžci od…

Grill Piknik Zbraslav

27.04.2024 - 27.04.2024
U Malé řeky

Návštěvníci jsou zváni na zahájení grilovací sezóny na Zbraslavi, kde budou moci ochutnat jak klasické pokrmy, tak…

Herní hudba v Rudolfinu: GAMES s Fi…

27.04.2024 - 27.04.2024
Dvořákova síň

Čtvrté pokračování koncertu herní hudby GAMES (27. 4.) přinese jak hudbu z hitů českého videoherního průmyslu Mafia a…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 24. duben

Dnes má svátek Jiří

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete