Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tvrz Pasovary

Světlík

Zříceniny tvrze Pasovary a zaniklá ves stejného jména se nacházejí 10 km jihozápadně od Českého Krumlova. Nejbližší železniční zastávkou je Mezipotočí, odkud dále na Pasovary vede přibližně 5 km dlouhá turistická značka. Zříceniny tvrze jsou na vlastní nebezpečí přístupné.Historie tvrzeVladykové na Pasovarech sídlili již na přelomu 13. a 14. století, kdy zde ve vsi stávalo starší sídlo. Konkrétně…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Světlík
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Český Krumlov
Obec
Světlík
Telefon

Fotogalerie k článku

Zříceniny tvrze Pasovary a zaniklá ves stejného jména se nacházejí 10 km jihozápadně od Českého Krumlova. Nejbližší železniční zastávkou je Mezipotočí, odkud dále na Pasovary vede přibližně 5 km dlouhá turistická značka. Zříceniny tvrze jsou na vlastní nebezpečí přístupné.

Historie tvrze

Vladykové na Pasovarech sídlili již na přelomu 13. a 14. století, kdy zde ve vsi stávalo starší sídlo. Konkrétně se nám v písemných pramenech připomínají bratři Čeněk z Cipína, Radosta a Domin. Jejich potomci na Pasovarech seděli až do počátku 15. století. Ve druhé polovině 14. století si majitelé vystavěli nové sídlo, jehož zříceniny zde můžeme dnes obdivovat. Počátkem 15. století se Pasovar ujal rod Višnů z Větřní, z nichž poslední, Jan Višně, ztratil majetek konfiskací jako trest za účast ve stavovském povstání v letech 1618–1620. Jako konfiskát pak Pasovary získalo město Český Krumlov.

Podoba tvrzi

Tvrz z druhé poloviny 14. století tvořila čtvercová třípatrová věž, obklopená hradbou osmiúhelného půdorysu. Do věže se vstupovalo hrotitým portálem ve 2. patře. Později k věži uvnitř hradby přibyl obdélný palác v jihovýchodním nároží. Višňové z Větřní tvrz rozšířili. Na místě bývalého příkopu při severní straně hradby postavili velký obytný objekt. Původní palác byl rozšířen úzkým křídlem při jeho severní zdi. Za držby Pasovar Českým Krumlovem byla tvrz několikrát účelově rozšiřována, vznikaly nové budovy bez celkového propojení, zastavěna byla polovina nádvoří a stavěny byly též nové budovy za hradbami. Po požáru roku 1907 je tvrz ve zříceninách, které jsou ještě dosti výrazné, někde stojí ještě zdi v původní výši, věž gotické tvrze je taky velmi zachovalá.

Tipy na výlet

Za návštěvu jistě stojí město Český Krumlov a krumlovský zámek. Nedaleko odsud je i vodní nádrž Lipno, která nabízí široké možnosti pro rekreaci. V Hořicích na Šumavě najdete Muzeum radiopřijímačů.

Ubytovat se můžete v Českém Krumlově.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 23. duben

Dnes má svátek Vojtěch

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete