Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Základy kostela Na Valech - Staré Město

Staré Město

Při ulici Jezuitská v části Staré Město v lokalitě zvané Na Valech byly v roce 1949 při bagrování objeveny pozůstatky kostela z 9. století.Zdejší lokalita má osídlení již mladopaleolitické. Následovalo osídlení kultury s lineární keramikou z období moravské malované kultury. Pak nebylo místo osídleno a další je doloženo z mladší doby bronzové. Lokalita se stala natolik významnou, že byla v druhé …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Staré Město
Oblast
Střední Morava
Kraj
Zlínský kraj
Okres
Uherské Hradiště
Obec
Staré Město
Telefon

Při ulici Jezuitská v části Staré Město v lokalitě zvané Na Valech byly v roce 1949 při bagrování objeveny pozůstatky kostela z 9. století.

Zdejší lokalita má osídlení již mladopaleolitické. Následovalo osídlení kultury s lineární keramikou z období moravské malované kultury. Pak nebylo místo osídleno a další je doloženo z mladší doby bronzové. Lokalita se stala natolik významnou, že byla v druhé polovině 8. století opevněno valem s palisádou. V 9. století tu byl vystavěn malto-kamenný kostel (jehož základy byly objeveny). Pohřbíváni zde byly nejen významné osoby, ale též zemědělci, řemeslníci a chudí lidé. Na počátku 10. století kostel začal chátrat. K obnovení osídlení došlo až počátkem 13. století za účasti cisterciáckého řádu.

V roce 1960 byl nad odkrytými základy vybudován zděný památník Velké Moravy. Ústředním exponátem jsou právě odkryté základy kostela a některé objevené hroby. V dalších vitrínách můžeme vidět další památky na Velkou Moravu (oděvy, keramika, šperky, nástroje, zbraně, makety kostelů aj.). Expozice byla v nedávné době modernizována, a dnes nás provází expozicí posluchová technika, obsahující vyprávění příběhu jednoho z velmožů.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete