Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Dolní Přím

Dolní Přím

Nedaleko Hradce Králové, v centru obce Dolní Přím, stojí barokní zámek vybudovaný v místě původní tvrze. Historie zámku V místech dnešního zámku nechal postavit tvrz v roce 1547 Jan starší Holec z Nemošic. V průběhu 16. a 17. století tvrz v Dolní Přími často měnila majitele, až ji roku 1677 rytíř Rudolf z Vinoře přenechal jezuitské koleji z Hradci Králové. Jezuité si zvolili zdejší tvrz za správn…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Dolní Přím
Oblast
Severovýchod
Kraj
Královéhradecký kraj
Okres
Hradec Králové
Obec
Dolní Přím
Telefon

Nedaleko Hradce Králové, v centru obce Dolní Přím, stojí barokní zámek vybudovaný v místě původní tvrze.

Historie zámku

V místech dnešního zámku nechal postavit tvrz v roce 1547 Jan starší Holec z Nemošic. V průběhu 16. a 17. století tvrz v Dolní Přími často měnila majitele, až ji roku 1677 rytíř Rudolf z Vinoře přenechal jezuitské koleji z Hradci Králové. Jezuité si zvolili zdejší tvrz za správní centrum svých statků. Objekt však nestačil svým účelům, proto ji nechali přestavět v barokní zámek. Na stavbě se podílel význačný barokní stavitel Carlo Lurago. Hradecké jezuitské koleji náležel zámek až do zrušení jezuitského řádu v roce 1773, kdy sídlo převzal náboženský fond. Od něj v roce 1806 zámek koupili bratři Václav Klement a Václav Slivenecký, kteří jej ale již roku 1811 prodali Janu Riedlovi. Za jeho syna Františka v letech 1842 – 1843 proběhla přestavba zámku. Nad střední částí zámku bylo přistavěno druhé patro a byly upraveny také zámecké interiéry.

V roce 1866 za prusko-rakouské války byl zde umístěn lazaret, čím byl objekt značně poškozen. V roce 1879 koupil zámek Jan Harrach, který ho nechal opravit a umístil v něm lesní úřad a byty pro úřednictvo. V roce 1885 bylo odbouráno druhé patro objektu a zámek dostal svou původní podobu. K posledním úpravám za Harrachů došlo ještě v roce 1936, kdy byly opraveny zámecké fasády. V roce 1945 byl zámek rodu zkonfiskován a připadl obci Dolní Přím, které náleží dodnes a nedávno prošel rekonstrukcí. Dnes v zámku sídlí obecní úřad, knihovna a byty. Zámecká kaple slouží po rozsáhlé rekonstrukci k pořádání koncertů a dalších společenských akcí.

Dispozice zámku

Barokní zámek Dolní Přím tvoří patrová budova, z jejíž rozlehlé střední části vybíhá dvojice symetrických bočních křídel tvořících náznak čestného dvora. Na zámek z východu bezprostředně navazuje rozsáhlý hospodářský dvůr a částečně jej obklopují zbytky parku. Zde se dochovaly též relikty příkopu někdejší tvrze. V levém bočním křídle je v přízemí dochován pozoruhodný, dnes rekonstruovaný, prostor kaple zaklenutý dvěma poli klášterní klenby se štukovou výzdobou.

Tipy na výlet

Vydat se můžete třeba na neogotický zámek Hrádek u Nechanic. Ve Všestarech najdete pravěkou vesnici nebo rozhlednu Chlum. Památník Václava Hanky zase najdete v Hoříněvsi. V nedalekém Hradci Králové můžete navštívit Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky, Muzeum východních Čech, ale také synygogu, bývalý pivovar nebo se projít přes secesní můstek a po Gočárově schodišti.

Ubytování si jistě vyberete přímo v Hradci Králové.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Jarmark v Podorlickém skanzenu Krňo…

01.05.2024 - 01.05.2024
Třebechovice pod Orebem

Tradiční prvomájový jarmark zahajuje pravidelnou turistickou sezonu ve skanzenu. Ke zhlédnutí i zakoupení budou výrobky…

Noční koloběžkování 2024 - Hradec K…

04.05.2024 - 04.05.2024
Topsports centrum -…

Noční koloběžkování 2024 již tradičně otevře sezónu nejen pro všechny milovníky koloběžkování, ale i naplno otevře síť…

XV. Evropský šampionát vozítek s pe…

22.06.2024 - 22.06.2024
u muzea

Mezinárodní závod originálních, veselých vozítek s pedály, který se skládá nejen z vlastního rychlostního závodu na…

Hradecký terénní triatlon 2024 - Hr…

28.07.2024 - 28.07.2024
Hradec Králové

Závod je v roce 2024 již dvacátý první v pořadí. Triatlon v Hradci Králové a v jeho blízkém okolí pro širokou…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 23. duben

Dnes má svátek Vojtěch

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete