Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Doudleby nad Orlicí

Doudleby nad Orlicí

Pozdně renesanční zámek Doudleby nad Orlicí stojí na okraji stejnojmenného městyse, nedaleko hlavní silnice, 7 km od Rychnova nad Kněžnou.Historie zámkuPůvodně na místě dnešního doudlebského zámku stávala středověká gotická tvrz. Renesanční zámecké sídlo postavil koncem 16. století Mikuláš z Bubna jako letohrad, který byl po dostavbě roku 1590 využíván jako lovecký zámeček. Tento poměrně malý, al…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Doudleby nad Orlicí
Oblast
Severovýchod
Kraj
Královéhradecký kraj
Okres
Rychnov nad Kněžnou
Obec
Doudleby nad Orlicí
Telefon

Pozdně renesanční zámek Doudleby nad Orlicí stojí na okraji stejnojmenného městyse, nedaleko hlavní silnice, 7 km od Rychnova nad Kněžnou.

Historie zámku

Původně na místě dnešního doudlebského zámku stávala středověká gotická tvrz. Renesanční zámecké sídlo postavil koncem 16. století Mikuláš z Bubna jako letohrad, který byl po dostavbě roku 1590 využíván jako lovecký zámeček. Tento poměrně malý, ale půvabný objekt postavili italští umělci, kteří v 16. století přinesli renesanční výtvarný názor do Čech a na Moravu, proto nese budova čistě italský vzor. Kolem roku 1630 byla do zámku vestavěna nádvorní arkáda s toskánskými sloupy a zámek byl upraven pozdně renesančně. Mezi léty 1670 – 1690, za hraběte Františka Adama Bubna – Litic, byla původní stavba upravena ve stylu raného baroka. Byly sneseny renesanční štíty, zámek dostal vysokou šindelovou střechu s věžičkou, přibil nový vstupní portál a byla zabílena sgrafita. Postavena byla také nová hospodářská stavení, zachovaná dodnes.

Roku 1809 byl při zámku zřízen park v anglickém stylu. V průběhu 19. století byly z náboženských důvodů zabíleny všechny nástropní malby. Šlechtický rod z Bubna - Litic vlastnil Doudleby nad Orlicí do roku 1949, kdy byl zámek zestátněn. Od roku 1960 se zde prováděly náročné restaurátorské práce, odkrylo se a opravilo vnější sgrafito, stropy a malby a roku 1971 byl zámek zpřístupněn veřejnosti.

Dispozice zámku

Zámek Doudleby je jednopatrový objekt čtvercového půdorysu, nádvoří je vstupním průčelím orientováno k severní straně. Ve středu vstupního a zahradního průčelí vystupují věžovité dvoupatrové rizality, severní s bosovaným portálem, v patře jižního je umístněna kaple. Vnější fasády zámku a stěny nádvoří nesou rostlinné a zvířecí motivy. Nad nádvorními arkádami obíhá v patře zděná pavlač, z níž se vstupuje do jednotlivých zámeckých místností. Místnosti v 1. patře si zachovaly podobu z barokních přestaveb z konce 17. století. Stropy jsou členěny na střední zrcadlo a drobné medailóny s malířskou a štukovou výzdobou. Témata maleb pochází ze tří okruhů - mytologie, náboženství a emblémy. Ve velkém sále upoutá rozměrná nástropní freska Svatba Pélea a mořské bohyně Thetidy, ve vedlejší místnosti Paridův soud, v dalších se nachází také výjevy z řecké mytologie. V předsíni kaple je namalovaná freska Boj církve s herezí.

Zámecké expozice

Interiéry zámku jsou vybaveny historickým nábytkem, četnými tapisériemi, obrazy, portréty, zrcadly a zejména paličkovanými a šitými krajkami z Belgie, Francie, Flander a Čech (včetně soudobých). Ve 4 místnostech zaujme dámy expozice toaletních potřeb z 16. - 20. století nebo expozice Evropské tapiserie 16. – 18. století, a samozřejmě pro pány je zde připravena expozice o lovu a lovectví čtyř století. Od roku 1997 je na zámku otevřena výstava loveckých a sportovních zbraní z produkce České zbrojovky Uherský Brod.

Tipy na výlet

V okolí najdete hrad Litice nad Orlicí, zříceninu hradu Potštejn, barokní zámek Potštejn nebo se rozhlédnout po okolí z rozhledny Kastel u Vrbice. Ve Vamberku se nachází Muzeum krajky, židovský hřbitov nebo dřevěný krytý most Peklo nad Zdobnicí.

Ubytování najdete ve Vamberku nebo v Kostelci nad Orlicí.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Noční hrané prohlídky hradu Potštej…

27.07.2024 - 27.07.2024
Potštejn

Zveme vás na večerní a noční hrané prohlídky monumentální zříceniny hradu Potštejn. Letos se vydáme historií místa -…

Hradozámecká noc - hrad Potštejn 20…

24.08.2024 - 24.08.2024
Potštejn

Srdečně Vás zveme na netradiční hrané prohlídky hradu s názvem: PROTI PROUDU ČASU

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete