Statistika našeho portálu

  • 103 299 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Drnovice

Drnovice

V severní části obce Drnovice stojí zámek z 19. století.Historie zámkuZámek nechal postavit v letech 1866–1868 baron Jan Mundy, který koupil zdejší drnovický statek kolem roku 1832, kdy v celém kraji řádila cholera. Po smrti barona Mundyho byl zámek pronajat zemskému výboru, který v roce 1899 na zámku zřídil chudobinec pro psychicky postižené ženy. Chudobinec byl svěřen do správy sestrá…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Drnovice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Vyškov
Obec
Drnovice
Telefon

V severní části obce Drnovice stojí zámek z 19. století.

Historie zámku

Zámek nechal postavit v letech 1866–1868 baron Jan Mundy, který koupil zdejší drnovický statek kolem roku 1832, kdy v celém kraji řádila cholera. Po smrti barona Mundyho byl zámek pronajat zemskému výboru, který v roce 1899 na zámku zřídil chudobinec pro psychicky postižené ženy. Chudobinec byl svěřen do správy sestrám řádu sv. Františka. Následně byla zámecká konírna za jejich působení přestavěna na kapli sv. Alžběty, která byla přístupná i pro veřejnost. Po 2. světové válce byl ústav zrušen a zámek získala obec Drnovice, která postupně objekt opravila a provedla četné úpravy. Z kaple se tak stal kinosál, zámecká zahrada byla upravena na dětské hřiště. Byla zde zřízena i mateřská školka. V současnosti slouží budova zámku jako obecní úřad a restaurace.

Dispozice zámku

Budovy drnovického zámku byly vystavěny do tvaru písmene "L". Zámecký komplex se skládá z hlavní, jedno až dvoupatrové budovy obdélníkového půdorysu a nízké hospodářské budovy (konírna). Hlavní zámecká budova nepřekypuje výzdobou. Celý architektonický článek je u střechy zakončen zdobenou kamenickou plastikou se znakem stavitele zámku – barona Mundyho. Kolem zámku se dochovala část původního zámeckého parku.

Tipy na výlet

Na výlet se můžete vydat na renesanční zámek Račice, zámek Habrovany, zříceninu hradu Kuchlov nebo poutní kapli P. Marie Sedmibolestné na Lutrštéku. Ve Vyškově můžete navštívit barokní zámek Vyškov, Muzeum Vyškovska, Zoo park Vyškov nebo Muzeum perleťářství a tradičního bydlení.

Ubytování najdete ve Vyškově.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 27. říjen

Dnes má svátek Šarlota / Zoe

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete