Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Křtiny

Křtiny

Městys Křtiny náležely již počátkem 13. století zábrdovickému klášteru. V roce 1658 zábrdovičtí mniši nechali postavit u zdejšího kostela barokní sídlo.Historie zámkuPo zrušení kláštera roku 1784 císařem Josefem II. získal klášterní majetek náboženský fond, který jej roku 1834 prodal Františku Xaverovi z Dietrichsteina. František Xaver přestavěl část rezidence na zámek. Koncem 19. století náležel…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Křtiny
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Blansko
Obec
Křtiny
Telefon

Městys Křtiny náležely již počátkem 13. století zábrdovickému klášteru. V roce 1658 zábrdovičtí mniši nechali postavit u zdejšího kostela barokní sídlo.

Historie zámku

Po zrušení kláštera roku 1784 císařem Josefem II. získal klášterní majetek náboženský fond, který jej roku 1834 prodal Františku Xaverovi z Dietrichsteina. František Xaver přestavěl část rezidence na zámek. Koncem 19. století náležel zámek Vincenci z Bubna a Litic, který vystavěl východně od kostela patrovou budovu nazývanou Nový zámek. Na přelomu 19. a 20. století patřily Křtiny Liechtensteinům. Roku 1920 se bývalá panská rezidence stala sídlem Školního lesního podniku Vysoké školy zemědělské v Brně.

Využití zámku

Středisko zámek Křtiny slouží především pro zabezpečování úkolů Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, dále pro zabezpečení potřeb Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny ve stravování, ubytování, společenské a kulturní oblasti. Nabízeno je konání společenských a kulturních akcí pro firmy, soukromníky i jednotlivce a pořádání konferencí, školení, přednášek, kongresů, prezentací, ale i rodinných oslav i svateb.

Podoba zámku

Zámek Křtiny je jednoduchá dvoupatrová barokní stavba s půdorysem ve tvaru písmene T, jehož boční křídlo s průjezdem se napojuje na poutní kostel Panny Marie. Nový zámek je patrový architektonicky nevýrazný objekt.

Tipy na výlet

Navštívit můžete zámek Blansko, Galerii města Blansko, Muzeum Blansko, rozhlednu Podvrší u Blanska, Kateřinskou jeskyni, Sloupsko-šošůvské jeskyně, propast Macochu nebo jeskyni Kůlna. Za návštěvui stojí i zřícenina hradu Holštejn, zřícenina hradu Blansek, Stará huť u Adamova, huť Klamovka nebo Muzeum větrný mlýn.

Ubytovat se můžete v Blansku.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete