Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Liberec

Liberec

Klasicistní zámek v Liberci stojí nedaleko centra města na Zámeckém náměstí. V minulosti zde byla umístněna jedna z největších světových expozic a vzorkovnic skleněných výrobků, dnes zámek bohužel není volně otevřený veřejnosti.Přestavba usedlosti na zámekV polovině 16. století náleželo liberecké panství Jáchymu z Bibrštejna, který koupil rodinnou usedlost od libereckého měšťana Antona Plischkeho…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Liberec
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Liberec
Obec
Liberec
Telefon

Klasicistní zámek v Liberci stojí nedaleko centra města na Zámeckém náměstí. V minulosti zde byla umístněna jedna z největších světových expozic a vzorkovnic skleněných výrobků, dnes zámek bohužel není volně otevřený veřejnosti.

Přestavba usedlosti na zámek

V polovině 16. století náleželo liberecké panství Jáchymu z Bibrštejna, který koupil rodinnou usedlost od libereckého měšťana Antona Plischkeho. Z usedlosti se po dostavění obytného, tzv. panského domu pro správce stal základ dnešního libereckého zámku. Přestavbu usedlosti na zámek provedli až bratři Redernové, kteří roku 1583 začali nedaleko správcova domu budovat renesanční reprezentativní zámek. Autorem plánů stavby byl pravděpodobně Marcus Antonio de Lancio, působící v té době ve Zhořelci. Budova tehdy byla jednoduchou, pozdně renesanční dvoupodlažní stavbou s opevněním.

Po smrti Melichora Rederna se stala správkyní rodového majetku jeho manželka Kateřina, a ta se rozhodla roku 1604 vystavět na severní straně libereckého sídla kapli. Stavbu provedl Jan Arkon z Žitavy. Zároveň s kaplí byla vybudována také věž na severním nádvoří, která sloužila jako zvonice i bašta, a je jedinou věží zachovanou do současnosti. Na stavbu kaple navázala výstavba druhého, tzv. nosticovského křídla, postaveného pro Kateřininu sestru Mikulášku Nosticovou v roce 1609. V roce 1615 vypukl na panství požár, který zničil celé redernské křídlo, kapli však nezasáhl, což vedlo ke vzniku různých historek a legend. V této podobě zůstal zámek až do doby hraběte Kristiána Filipa Clam-Gallase. Ten nechal k areálu přistavět nové křídlo zvané Nový zámek clam-gallasovským stavitelem Johannem Josefem Kunzem. Nové křídlo mělo podobu dvoupodlažní klasicistní budovy, zdobené černým štukem se vchodem směřujícím do parku.

Další přestavba čekala zámek v letech 1852–54, kdy byl Nový zámek přestavěn v duchu tehdejšího romantismu. Právě při této přestavbě byla také vybudována nová dominanta objektu – čtyřboká věž, propojující Nový zámek a nosticovské křídlo. Zámek však již v této době přestal sloužit jako šlechtické sídlo. Roku 1850 byl do redernského křídla umístěn okresní soud a Nový zámek se roku 1927 změnil v ubytovnu zámecké správy. Později celý zámek získala společnost Skloexport, která pro svou expozici skla provedla nákladnou rekonstrukci celého areálu.

Expozice skla

Všechny objekty byly upraveny jako reprezentativní prostory pro potřeby firmy, úpravami prošel také zámecký park. Díky Skloexportu byla v zámku instalována jedna z nejrozsáhlejších expozic skla na světě, která však nebyla běžně přístupná veřejnosti. V posledních letech zde byly vystaveny exponáty z českých i slovenských skláren a kaple sloužila jako koncertní a obřadní síň.

Tipy na výlet

V Liberci můžete navštívit celou řadu zajímavostí, jako například Valdštejnské domky, Science centre iQpark nebo Oblastní galerii. Nebo si můžete zalyžovat v Lyžařském areálu Ještěd. Vydat se můžete také na kamenný útvar Bílé kameny u Jítravy, Krkavčí skály, zříceninu hradu Roimund nebo navštívit zříceninu hradu Hamrštejn, zříceninu hradu Starý Falkenbur a zříceninu hradu Grabštejn. U obce Chrastava najdete repliku venkovského velmožského sídla - Curia Vítkov. Vystoupit můžete také na rozhlednu Rašovka nebo rozhledu Liberecká výšina.

Ubytování jistě najdete přímo v Liberci.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Liberci | květen 2024

20.05.2024 - 20.05.2024
Nad Školou 1675, 463 11…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Královský košt Liberec 2024

29.11.2024 - 29.11.2024
Liberec

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete