Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Nové Město nad Metují

Nové Město nad Metují

Barokní zámek Nové Město nad Metují se nachází ve východních Čechách, ve stejnoměrném městě, v okrese Náchod, Královéhradecký kraj. Zámek stojí přímo na náměstí na skalnatém ostrohu nad řekou Metují. Poblíž města můžeme také navštívit i osadu Peklo, oblíbené výletní a turistické místo, které leží jenom 5 km proti proudu řeky Metuje. Historie zámkuPůvodně renesanční, později barokně upravený zámek…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Husovo nám. 1201, Nové Město nad Metují
Oblast
Severovýchod
Kraj
Královéhradecký kraj
Okres
Náchod
Obec
Nové Město nad Metují

Fotogalerie k článku

Barokní zámek Nové Město nad Metují se nachází ve východních Čechách, ve stejnoměrném městě, v okrese Náchod, Královéhradecký kraj. Zámek stojí přímo na náměstí na skalnatém ostrohu nad řekou Metují. Poblíž města můžeme také navštívit i osadu Peklo, oblíbené výletní a turistické místo, které leží jenom 5 km proti proudu řeky Metuje.

Historie zámku

Původně renesanční, později barokně upravený zámek v Novém Městě nad Metují je nedílnou součástí městské památkové rezervace. Jeho historie je úzce spjata s historií města, které bylo založeno současně se zámkem v roce 1501 Janem Černčickým z Kácova. Za pozdějších majitelů, hlavně v 16. stol. za Pernštejnů, kteří se zasloužili o zařazení Nového Města nad Metují mezi skvosty renesančních měst, a pak ve 2. pol. 16. stol. za Štubenberků, byl zdejší původní hrad přestavěn na renesanční zámek, jehož půdorys je dodnes zachován. Štubenberkům bylo však jejich panství zkonfiskováno pro účast na stavovském povstání. Později se na krátký čas stává majitelem zámku Albrecht z Valdštejna, po něm získávají panství skotští Lesliové. Tento rod započal přestavbu sídla v polovině 17. stol. do barokní podoby. Barokový interiér se bohatě projevil v zámecké kapli a v pokojích a sálech 2. poschodí, kde jsou stropy zdobené obrazy antických dějin a mytologie od barokního malíře F. V. Hárovníka.

Podoba zámku

Zámecká budova byla naposledy stavebně upravena architektem Dušanem Jurkovičem v letech 1909 - 1915 na přání průmyslnické rodiny Bartoň – Dobenín, které byl zámek navrácen v restituci v roce 1991. Z doby úprav si můžeme prohlídnout interiéry ve stylu secese a art deco. Na jejich výzdobě se vedle Pavla Janáka podílelo mnoho dalších českých umělců, např. prof. Fr. Kysela, keramička H. Johnová a textilní výtvarnice M. Teinitzerová.

Zámecká expozice

Expozice zámku představuje dobové zámecké interiéry s cenným zařízením a uměleckými sbírkami, renesanční nástěnné malby a barokní štuky. Pro veřejnost jsou zde připravené dvě prohlídkové trasy, malá a velká.

Zámek Nové Město nad Metují nabízí kromě prohlídky umělecky zajímavých interiérů i oddech ve zdejší zámecké zahradě, která je upravena ve stylu italských renesančních a barokních zahrad. Návštěvník zde uvidí sochařské práce J. V. Myslbeka, J. Štursy, L. Kofránka, Fr. Bílka, O. Španiela aj. Před zámkem a v zahradě naší pozornosti neunikne zdejší zajímavost, pitoreskní barokní sošky trpaslíků od M. B. Brauna. Také je možné navštívit nově upravenou spodní část zámecké zahrady a vystoupit na věž Máselnici. Zámek poskytuje také možnost pronajmout si zde reprezentační sály za účelem konání recepcí, plesů, módních přehlídek, seminářů a koncertů. Barokní zámecká kaple slouží k pořádání církevních obřadů.

Tipy na výlet

Ve městě najdete také Městské muzeum, galerii Zázvorka. Nedaleko odsud můžete navštívit vojenskou památku, pevnost Dobrošov, zříceninu hradu Frymburk nebo Vlastivědné muzeum Dobruška. V Náchodě najdete rozsáhlý renesanční zámek, Galerii výtvarného umění nebo Regionální muzeum.

Ubytovat se můžete v Novém Městě nad Metují.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Jaroměři | duben 2024

24.04.2024 - 24.04.2024
nám. Dukelských hrdinů…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete