Statistika našeho portálu

  • 102 233 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Těšany

Těšany

Bývalá rezidence brněnských dominikánů – zámek Těšany stojí přibližně uprostřed stejnojmenné obce a tvoří její dominantu. Dnes je zámecký objekt nepřístupný, ale jeho větší část sousedí s volně přístupným chodníkem, takže stojí za prohlédnutí. Historie zámkuObec Těšany je poprvé připomínána v roce 1131, roku 1377 patřila její část dominikánskému klášteru v Brně. Ti vybudovali koncem 17.…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Těšany
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Těšany
Telefon

Bývalá rezidence brněnských dominikánů – zámek Těšany stojí přibližně uprostřed stejnojmenné obce a tvoří její dominantu. Dnes je zámecký objekt nepřístupný, ale jeho větší část sousedí s volně přístupným chodníkem, takže stojí za prohlédnutí.

Historie zámku

Obec Těšany je poprvé připomínána v roce 1131, roku 1377 patřila její část dominikánskému klášteru v Brně. Ti vybudovali koncem 17. století, jako svoje letní sídlo, raně barokní zámek obdélného půdorysu, a protože v obci v té době nebyl kostel, zřídili v rezidenci kapli. Sídlo jim patřilo do zrušení kláštera v roce 1784. Od roku 1784 vlastnil zámeckou budovu náboženský fond a v roce 1807 ji prodal. Rezidence tak přešla do soukromých rukou a byla využívána jako zámek. K největším stavebním úpravám těšanského zámku došlo ve druhé polovině 19. století, kdy byla majitelem rodina Weissů. V roce 1999 byl zámek opraven. Dnes je v soukromých rukou.

Dispozice zámku

Bývalá rezidence, později zámek je raně barokní jednoposchoďová budova obdélníkového půdorysu. V ose hlavního průčelí je mělký rizalit, k němuž je přistavěn portikus s balkonem v patře.

Tipy na výlet

V Těšanech dále najdete expozici kovářství a kolařství. V nedalekém Brně si můžete prohlédnout Technické muzeum, Mendelianum, Uměleckoprůmyslové muzeum, Dům pánů z Kunštátu, Biskupský dvůr, Dětské muzeum či Památník Leoše Janáčka. V okolí Brna najdete zámek Šlapanice, zámek Sokolnice, zámek Křtiny nebo Alexandrovu rozhlednu. Nezapomeňte navštívit také vilu Tugendhat, která právem patří na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Ubytovat se můžete v Brně.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 24. duben

Dnes má svátek Jiří

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete